Pedepse cu inchisoarea de la 3 la 10 ani pentru practici impotriva romilor - “ANTIȚIGĂNISMUL”

Data publicare: Marti, 05 Ianuarie, 2021 Total: 2665 accesari

Pedepse cu inchisoarea de la 3 la 10 ani pentru practici impotriva romilor - “ANTIȚIGĂNISMUL”

Legea care definește aceste manifestări și prevede sancțiuni pentru cei care le practică a fost promovată de președintele Klaus Iohannis.

„Antițigănismul” este definit acum prin lege drept „percepția referitoare la romi, exprimată că ură împotriva acestora”.

 

Atitudinea anti-roma cuprinde manifestarile de ura, verbale sau fizice indreptate impotriva romilor ori a proprietatilor acestora, impotriva liderilor comunitatii, lacasurilor de cult, traditiilor si limbii romani.

Intre un an si 5 ani de inchisoare risca cei care distribuie stiri, informatii ori materiale antitiganiste. Promovarea in public a unor idei sau doctrine bazate pe ura la adresa romilor va fi sanctionata cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani si interzicerea unor drepturi.

O pedeapsa similara se aplica in cazul confectionarii, vânzarii, raspândirii si utilizarii in public a simbolurilor antitiganiste – insigne, drapele, embleme, saluturi, uniforme. Exceptie fac actiunile savârsite in interesul artei, cercetarii ori educatiei, scrie europafm.ro.

Constituirea unei organizatii cu caracter antitiganist, aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup este considerata infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

Cei care anunta autoritatile despre existenta unei astfel de organizatii nu vor fi pedepsiti iar daca membrii unui astfel de grup colaboreaza cu anchetatorii vor avea pedepse reduse la jumatate.