“Cuiul lui Pepelea” şi terenul de la Aeroport, o poveste care-i depăşeşte pe consilierii municipali USR

Data publicare: Joi, 31 Decembrie, 2020 Total: 1168 accesari

“Cuiul lui Pepelea” şi terenul de la Aeroport, o poveste care-i depăşeşte pe consilierii municipali USR

Șansa de a accesa un proiect de 27 de milioane de euro și dezmințirea a două confuzii grave apărute recent în spațiul public - acesta a fost rezultatul ședinței de astăzi a Consiliului Județean Arad, convocată „de îndată” de președintele Iustin Cionca. Proiectul european va putea fi accesat de Aeroport, care avea nevoie pentru asta de încă 8 ha de teren. Acest teren l-a obținut astăzi.

         
Confuziile au aparținut consilierilor municipali ai USR din administrația locală. Una se referă la poziția terenului, pe care au identificat-o greșit. A doua confuzie se referă la afirmația că proiectul în cauză ar fi fost respins de Ministerul Fondurilor Europene. În realitate este vorba despre un alt proiect, nu de acesta.

         
Explicații tehnice a oferit președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, după ce consilierii județeni au aprobat majorarea patrimoniului privat al Județului Arad cu imobilul-teren intravilan înscris în CF nr. 311052 Arad, nr. cadastral 311052 – suprafața de teren de 83.819 mp de la Aeroportul Arad.

         
Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a făcut o serie de precizări legate de comentariile apărute în spațiul public privind schimbul de terenuri dintre primărie și Județul Arad, necesar pentru desfășurarea activității Aeroportului Arad.

         
Demersurile privind trecerea în domeniul privat al județului a terenului în suprafață de 83.819 mp au început în luna noiembrie 2020. Consilierii județeni, inclusiv reprezentanții USR,  au aprobat proiectul de hotărâre ce viza solicitarea, adresată primăriei municipiului Arad, de aprobare a trecerii din domeniul privat al municipiului Arad în domeniul privat al județului, a unui teren în suprafață de 83.819 mp. Terenul menționat mai sus era destinat, faptic, activității Aeroportului Arad, atât prin amplasarea sa în perimetrul împrejmuit al Aeroportului, cât și prin ocuparea unei părți a acestuia de platforma pe care se realizează îmbarcarea și debarcarea pasagerilor. Județul Arad, în calitate de acționar majoritar al S.C. Aeroportul Arad S.A., s-a declarat în permanență interesat de dobândirea dreptului de proprietate asupra suprafeței respective.

         
„Necesitatea acestui transfer a fost dată în plus şi de oportunitatea dezvoltării capacității aeroportuare a Aeroportului Arad, prin accesarea unei finanțări nerambursabile, pentru realizarea unor investiții asupra bunurilor aflate în proprietatea județului Arad și în concesiunea S.C. Aeroportul Arad S.A., investiții care presupun realizarea de lucrări și asupra terenului aflat în domeniul privat al Municipiului Arad”, a declarat Iustin Cionca, președintele CJ Arad.

         
„Terenul nu este situat între autostradă și aeroport, așa cum greșit au afirmat consilierii municipali ai USR, ci în perimetrul Aeroportului. Mai mult decât atât, acea suprafață de teren nu este liberă de sarcini, nu se poate construi pe ea, nu se poate utiliza pentru absolut nimic, pentru că este zona de siguranță pentru desfășurarea operațiunile aeriene. Pe acest teren sunt edificate platforme specifice aeroportului. Celelalte terenuri utilizate în prezent de către societatea aeroportuară sunt proprietate publică a Judeţului Arad, concesionate societăţii. Pentru a se concesiona şi acest teren, în vederea întregirii suprafeţei aferente a aeroportului, Consiliul Judeţean Arad a solicitat transferul terenului menţionat din proprietatea privată a Municipiului Arad în proprietatea publică a Judeţului Arad, ulterior urmând a fi concesionat de către Consiliul Judeţean Arad, în calitate de concedent. Transferul s-a impus în regim de urgenţă, având în vedere şi oportunitatea de a se realiza investiţii în infrastructură finanţate din fonduri nerambursabile, scop în care este necesară deplina clarificare a situaţiei juridice a terenului. Menționez, în plus, că proiectul despre care consilierii municipali ai USR spuneau că a fost respins de Ministerului Fondurilor Europene este un proiect care face referire la echipamente, nu la infrastructură și teren. Menționăm că acest proiect a fost respins datorită faptului că regulile de eligibilitate au fost schimbate printr-o circulară internă, iar cererea era deja depusă. Vom depune, din nou, acest proiect și suntem convinși că va avea succes”, a mai subliniat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.




Sursa foto: aeroportarad.ro