Primele doze de vaccin anti-Covid au intrat în România prin vama Nădlac

Data publicare: Vineri, 25 Decembrie, 2020 Total: 1501 accesari

Primele doze de vaccin anti-Covid au intrat în România prin vama Nădlac

Primele 10 mii de doze de vaccin anti-COVID-19 au intrat astăzi în România, pe la Vama Nădlac. Sunt preluate acolo de șeful DSU, Raed Arafat și de șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care au plecat încă de aseară către Arad. 

 

”Este o speranță, este lumina de la capătul tunelului, dar atentie, asta nu inseamnă ca s-a rezolvat și că uităm de masurile de distanțare. Este doar un început. De azi vom lucra pe 2 fronturi, frontul de combatere a virusului Sars-Cov-2 și frontul de vaccinare.” - a declarat secretarul de stat Raed Arafat, care a mai spus că ”asistăm la un moment istoric”.

 

La frontieră, transportul a fost întâmpinat de către şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat Raed Arafat, şi de şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, dr. Valeriu Gheorghiţă.

 

Medicii și asistentele medicale vor primi injecția începând de duminică, 27 decembrie, când se dă startul oficial al campaniei de vaccinare în toată Uniunea Europeană. Amintim, în prima etapă va fi vaccinat personalul medical și personalul din centrele de bătrâni și copii.

În a doua etapă, poate primi vaccinul populația din grupele de risc, vârstnici și bolnavi cronici, precum și lucrătorii din domeniile esențiale. Apoi va demara vaccinarea populației generale.

În luna ianuarie urmează să ajungă în țară un alt lot de 600.000 de doze de vaccin, suficiente pentru imunizarea a 300.000 de români. 

Institutul Cantacuzino a primit autorizările necesare, dar şi lăzile cu gheaţă carbonică, în care serurile vor fi duse la centrele de testare din întreaga ţară.

 
Pe lângă centrul principal de depozitare a vaccinurilor de la Institutul Cantacuzino mai există alte șase centre regionale. Autoritățile au decis înființarea a 900 de centre de vaccinare fixe și mobile și își propun să imunizeze până la 70 la sută din populație pe parcursul anului viitor.

Primul român care va primi serul este un medic de la Institutul Matei Balş din Capitală. Se va întâmpla în a treia zi de Crăciun, duminică. Apoi, rând pe rând vor fi vaccinate 5.000 de cadre medicale din spitalele COVID.