Ludovic Orban ales președinte al Camerei Deputaților

Data publicare: Marti, 22 Decembrie, 2020 Total: 1304 accesari

Ludovic Orban ales președinte al Camerei Deputaților

Ludovic Orban, ales președinte al Camerei Deputaților mult după miezul nopții. 


Ludovic Orban a fost ales luni noaptea, în jurul orei 2.00, președinte al Camerei Deputaților, în al doilea test la vot al alianței PNL – USR PLUS – UDMR. El l-a învins pe Alfred Simonis (PSD) într-o cursă marcată de scandalul făcut de deputații AUR, în frunte cu George Simion. Aceștia au părăsit sala de plen luni seară, invocând un presupus blat între restul partidelor pentru înscăunarea lui Orban, și au vrut să închidă ședința plenului înainte de vot. Președintele de ședință, deputatul AUR Lucian Feodorov, a închis ședința imediat după validarea mandatelor, dar plenul și-a continuat procedurile cu alt președinte, desemnat în ordinea vârstei.

 

Din totalul celor 322 de deputați, la vot au fost prezenți 291. Numărul total de voturi exprimate a fost 289, numărul total de voturi anulate - 0, numărul total de voturi valabil exprimate 289.

Contracandidatul lui Orban a fost social-democatul Alfred Simonis, care a primit 110 voturi ”pentru” și 179 ”împotrivă”. Votul a fost secret cu buletine de vot. 

De asemenea, deputații au ales și noul Birou Permanent al Camerei Deputaților.
 

Vicepreședinți: Alexandru Rafila - PSD; Marius Budăi - PSD; Laurențiu Leoreanu - PNL; Cristina Prună - USR;

Secretari: Daniel Suciu - PSD; Cristian Buican - PNL; Oana Morariu - USR; Ovidiu Ganț - minorități naționale;

Chestori: Alexandra Presură - PSD; George Tuță - PNL; Antonio Andrusceac - AUR; Sereș Deneș - UDMR;