Ionel Bulbuc, vicepreședinte Consiliul Județean: „Lucrăm la conceptul „anotimpurilor culturale arădene”, să contribuim la creșterea aprecierii față de Arad!”

Data publicare: Miercuri, 09 Decembrie, 2020 Total: 2913 accesari

Ionel Bulbuc, vicepreședinte Consiliul Județean: „Lucrăm la conceptul „anotimpurilor culturale arădene”, să contribuim la creșterea aprecierii față de Arad!”

Domnule Ionel Bulbuc, ați fost ales vicepreședinte al Consiliului Județean Arad. Care este obiectivul dvs. cel mai important, în această calitate?

Cunosc administrația Aradului din perioada în care am activat ca viceprimar al municipiului și, anterior, consilier local municipal. La județ mă integrez în echipa condusă de președintele Iustin Cionca și mi-am propus să mă concentrez pe activitatea pe care o stăpânesc cel mai bine, respectiv activitatea culturală. Am condus Centrul Cultural Județean, sunt actor, înțeleg și nevoile, și lipsurile, dar și frumusețile acestui domeniu. Deci, să vă răspund pe scurt: mă voi concentra pe funcționarea instituțiilor de cultură.

 

Ați declarat, la un moment dat, că vă veți implica și în programul „Turism de o zi în Arad”. La ce vă refereați?

Patrimoniul cultural este o parte consistentă a ofertei turistice arădene. Am discutat cu echipa din Consiliul Județean și cu colegul meu, vicepreședintele Răzvan Cadar, despre programele „Turism de o zi” și City Break în Arad, și ne propunem ca în următoarele luni să facem lucruri foarte vizibile. Sigur, asta depinde și de evoluția pandemiei, dar eu sper că odată începută vaccinarea, valul de îmbolnăviri se va tempera și viața revine la normal. Noi pregătim deja de acum această revenire la normalitate. Zonăm județul, și pentru fiecare zonă elaborăm o ofertă specifică, una care ține cont de cultură, gastronomie, tradiții, mediul înconjurător.

 

 

Dar are Aradul ce să ofere turiștilor?

Din punct de vedere al condițiilor naturale și al patrimoniului cultural, istoric, folcloric, are! Am cerut juriștilor noștri să identificăm modalități de susținere a inițiativei private, să ajutăm, concret, micii furnizori de servicii turistice din județ. Aici am în vedere și o colaborare cu primăriile, cu Grupurile de Acțiune Locală. Din punctul meu de vedere, sunt foarte multe de văzut și de făcut la Arad, fie că vorbim despre Moneasa, Căsoaia, Valea Mureșului, zona colinară și montană. Dar este nevoie, peste tot, de o atracție majoră, pentru care trebuie să colaborăm toți, de la realizare la promovare și, chiar mai departe, la punerea în valoare. Vă dau un exemplu: tabăra de sculptură de la Căsoaia va deveni o destinație unică în România. Am preluat-o de la Consiliul Local din Târnova și ne dorim să o extindem, să o includem într-un circuit național. Sau zona Hălmagiu, care are o încărcătură incredibilă pentru tot ceea ce înseamnă cunoașterea istoriei Ardealului, a României. Sau vă pot spune despre Moneasa, unde avem o nouă majoritate în Consiliul Local, cu care sper că vom putea în sfârși elabora un plan de dezvoltare a turismului care să nu vizeze doar vârstnicii.

 

Dincolo de intenții, există deja și proiecte concrete pe care lucrați?

Da, deși am preluat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean doar la finalul săptămânii trecute. Am avut câteva ședințe de lucru cu aparatul de specialitate, pentru a stabili foarte clar atribuțiile în domeniile mele de interes. Vă pot spune, de exemplu, că lucrăm deja la un nou spațiu de informare turistică, pe care îl vom amenaja într-un tramvai, fiindcă, apropo de tramvai, acesta face parte din patrimoniul industrial al Aradului. Nu în ultimul rând, revenind la ceea ce vă spuneam la început, am discutat cu colegii mei de la instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean să pregătim un calendar de evenimente majore pentru anul 2021, cu cel puțin câte un reper de nivel național în fiecare anotimp. Cea mai importantă inițiativă pe care o avem acum este că lucrăm la conceptul „anotimpurilor culturale arădene”, care va pune în valoare artele vizuale, artele plastice, teatrul, muzica, literatura, istoria, în general tot ceea ce poate contribui la creșterea vizibilității Aradului și a aprecierii față de Arad!