Legea a fost promulgată! Românii obligați prin lege să își facă curat în fața locuințelor și să renoveze fațadele caselor și blocurilor

Data publicare: Vineri, 27 Noiembrie, 2020 Total: 1612 accesari

Legea a fost promulgată! Românii obligați prin lege să își facă curat în fața locuințelor și să renoveze fațadele caselor și blocurilor

Legea, privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale, a fost promulgată de președintele țării, prin care obligă instituțiile publice și persoanele fizice să își întrețină proprietățile sau ce au în administrare.

 

Dacă până acum primăriile se vedeau neputincioase în fața unor focare de infecție, pe proprietăți private, neavând nici o pârghie de a interveni și a recupera constul unor astfel de intervenții pe proprietăți private, legea le permite acum administrațiilor să intervină.


Posesorii a căror proprietăți sunt transformate în focare de infecție nu se mai aleg doar cu o amendă,  vor avea de achitat și costul curățeniei făcute de primărie.

Conform noii legi, promulgate de președintele Iohannis, proprietarii de clădiri sunt obligați să întrețină nu doar interiorul, ci și fațadele, iar asta se adresează atât celor care locuiesc la case cât și celor care locuiesc la blocuri.

 

Nici mașinile abandonate nu scapă, ne întâlnim des cu cazuri în care concitadini de-ai noștri își plantează mașina pe care nu o mai folosesc în diferite locuri, unde rămân cu lunile sau cu anii, iar procedurile existente până acum de a ridica aceste mașini erau greoaie, și de durată, acum, mașinile abandonate pe domeniul public pot fi ridicate, iar proprietarul risca amenzi costisitoare.

”Cetățenii au obligația de să asigure îngrijirea locuințelor aflate în proprietate sau în folosire, a anexelor gospodărești, curților, împrejurimilor și să păstreze ordinea și curățenia pe străzilor, drumuri, în piețe, parcuri și grădini, în celelalte locuri publice, precum și în mijloacele de transport în comun”, se arată în document.