Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Aradul este un oraș care nu are probleme cu calitatea aerului. Aveți multe proiecte pe mediu, colectați gunoiul selectiv, aveți taxiuri electrice”(P)

Data publicare: Miercuri, 25 Noiembrie, 2020 Total: 1129 accesari

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Aradul este un oraș care nu are probleme cu calitatea aerului. Aveți multe proiecte pe mediu, colectați gunoiul selectiv, aveți taxiuri electrice”(P)

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a fost într-o vizită în Arad, unde a vizitat mai multe obiective de mediu și a discutat cu autoritățile despre programele guvernamentale și locale care ne vor ajuta să respirăm un aer curat și să ne creștem copiii într-un mediu nepoluat.

Ministrul Mediului Mircea Fechete a venit la Arad pentru a vedea în ce stadiu sunt proiectele din domeniul mediului, implementate pe baza programului de guvernare, dar i-au fost prezentate și proiectele derulate de Primăria Arad, cele pentru reducerea poluării în trafic și crearea de noi spații verzi. Prezenţa ministrului la Arad reflectă interesul pe care Guvernul PNL îl are faţă de problemele şi proiectele Aradului.

Pentru Guvernul PNL, protecția mediului, reducerea poluării și creșterea calității vieții românilor sunt elemente deosebit de importante, iar investițiile realizate sau programate pentru acest domeniu în următorii patru ani sunt prioritare. Ministrul Mircea Fechet a vizitat Fabrica de tramvaie, depozitul de deşeuri municipale şi compost Arad, depozitul de deşeuri municipale Arad al FCC Environment România SRL, incineratorul pentru deşeuri periculoase şi nepericuloase, staţia de sortare gestionată de SC RECONS SA.

Autoritățile din Arad i-au arătat ministrului Fechete mai multe proiecte pentru reconfigurarea sistemului de transport, gestionarea deşeurilor sau amenajarea de spaţii verzi cu impact asupra mediului şi a calităţii vieţii. Preşedintele Consiliului Judeţean, Iustin Cionca, a vorbit despre proiectul de gestionare a deșeurilor, în valoare de 33 de milioane de euro, finanțat din fonduri europene, despre faptul că au fost închise 10 gropi de gunoi neconforme, că a fost înființată o stație de compost la Arad, una la Ineu în mijlocul județului și de asemenea, despre cele trei stații de transfer construite la Chișineu Criș, Bârzava și Sebiș.

Primarul Aradului, Călin Bibarţ, a prezentat evoluția proiectului privind spațiile verzi, dar și proiectul de regenerare urbană, de amenajare şi îngrijirea parcurilor (cel de la Pădurice a fost amenajat din fonduri europene) şi a locurilor de joacă, staţia nouă de sortare a deşeurilor şi proiectele pentru un transport în comun nepoluant – tramvaie noi şi autobuze electrice. Primarul Bibarţ i-a solicitat ministrului sprijin pentru amenajarea Malului Mureşului, spaţiu aflat în grija guvernului.

Ministrul Mircea Fechet a descoperit la Arad un oraș cu un aer curat, cu măsuri de reducere a poluării: „Observ că aveţi extraordinar de multe proiecte şi multe dintre ele sunt referitoare la mediu, la combaterea efectelor climatice şi reducerea poluării. Aradul poate fi considerat din foarte multe puncte de vedere exemplu de bune practici. Discutam cu colegii despre managementul deşeurilor, am constatat că, spre deosebire de foarte multe județe, la Arad se colectează separat deşeurile, ceea ce înseamnă mai puţină poluare, mai puţin disconfort, putem să transformăm deşeurile în materiale folositoare.” Ministrul mediului a fost impresionat de taxiurile electrice din Arad, primele pe care le-a văzut în ţară. De asemenea, a remarcat importanţa fabricii de tramvaie şi a amintit că Guvernul PNL finanţează sistemul de transport prietenos.

„Mă bucur că Aradul este unul dintre oraşele care nu are probleme cu calitatea aerului. În ceea ce priveşte mediul, autorităţile înţeleg cât de importantă este sănătatea populaţiei şi îşi fac treaba foarte bine”, a concluzionat acesta.

Ministrul a fost însoţit de senatorul PNL Ioan Cristina şi de deputatul PNL, Glad Varga, unul dintre cei mai activi parlamentari pe problemele de mediu.

„A fost o vizită foarte bună. Guvernul PNL este interesat de finanţarea proiectelor care se referă la un mediu curat, indiferent dacă vorbim despre transportul nepoluant, colectarea deşeurilor sau îngrijirea spaţiilor verzi. Ca parlamentar, sunt aproape de efortul autorităţilor locale de a pune în practică aceste demersuri. Îi mulţumim domnului ministru pentru vizită, îl asigur că voi fi unul dintre parlamentarii care lucrează pentru o legislaţie mai bună şi instituţii mai eficiente pentru un mediu curat şi o viaţă sănătoasă”, a declarat Glad Varga.


Comandat de PNL Arad, cod mandatar 11200025