Moldovenii au votat pro-Europa, Maia Sandu este noul preşedinte al Republicii Moldova

Data publicare: Luni, 16 Noiembrie, 2020 Total: 2129 accesari

Moldovenii au votat pro-Europa, Maia Sandu este noul preşedinte al Republicii Moldova

Duminică, 15 noiembrie, moldovenii de peste Prut, au fost chemaţi la urne să-şi aleagă preşedintele.

 

În turul doi desfăşurat pe parcursul zilei de duminică, moldovenii au avut de ales între Maia Sandu, candidatul pro-european de la Chişinău, şi actualul preşedinte în funcţie, pro-rusul Igor Dodon.



Aceste alegeri prezidențiale au fost marcate, în ciuda pandemiei, de o mobilizare destul de bună a electoratului la vot, fiind mai ridicată decât în primul tur de scrutin desfăşurat în urmă cu dpuă săptamâni: 48,45 la sută dintre alegători au venit la vot, față de 43 la sută în turul I.

 

Acest scrutin a fost, în fapt, o repetare a celui din 2016, iar Maia Sandu și-a luat acum revanșa la un scor mult mai categoric. În turul doi al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Igor Dodon fusese votat de 52,11% dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, iar Maia Sandu a avut 47,89% din voturi.

După numărarea a 99,44% din voturi: Maia Sandu - 931,082 voturi (57,45%); Igor Dodon - 689,570 (42,55%).

 

Maia Sandu: „Am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, în pofida neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot într-un număr foarte mare. Și aici în țară, și în diaspora. Oamenii au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, oamenii vor să fie respectați, oamenii vor ca puterea să le ofere soluții la problemele lor.”

Președintele în funcție, Igor Dodon, pe modelul Tramp şi nu numai, după anunţarea rezultatelor parţiale, a reclamat fraude la vot, însă a îndemnat toate părțile implicate la calm, indiferent de rezultatul final al alegerilor.

 

Igor Dodon: „Primim semnale, probabil le-ați văzut, de unele încălcări, în special la votul din diaspora. De aceea, mă voi abține acum să dau aprecieri la cum a decurs votul și dacă sunt sau nu încălcări. O să acumulăm toate informațiile. Eu sunt destul de optimist referitor la rezultatele acestui scrutin.”

 

Diaspora moldoveană s-a mobilizat exemplar, peste 230.000 au votat la secţiile deschise în afara Moldovei, rezultatele fiind zdobitor în favoarea lui Maia Sandu: aceasta a fost votată de 92,47 % dintre moldovenii aflați în străinătate, în timp ce Igor Dodon a luat numai 7,53 % din voturi.

Aşadar, potrivit rezultatelor oficiale, comunicate de Comisia Electorală Centrală, Maia Sandu, candidata proeuropeană,  a câștigat la un scor categoric alegerile prezidențiale din Republica Moldova, devenind astfel, primul preşedinte femeie a Republicii Moldova.

 

Noul preşedinte va avea  însă de înfruntat un parlament cu o majoritate ostilă, ceea ce îi face pe mulți comentatori să creadă că e posibil să fie declanșate în următoarea perioadă alegeri parlamentare anticipate.