Cutremur de 6,7 grade pe scara Richter în Marea Egee. Grecia şi Turcia afectate direct

Data publicare: Vineri, 30 Octombrie, 2020 Total: 2228 accesari

Cutremur de 6,7 grade pe scara Richter în Marea Egee. Grecia şi Turcia afectate direct

Un cutremur puternic a avut loc în Insulele Dedocanese din Grecia. Seismul a fost înregistrat cu o magnitudine de 6,7 grade pe scara Richter, la ora 13:51:24 (ora locală a României), în DODECANESE ISLANDS, GREECE  la adâncimea de 30km.

 

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 98km SV de Karabaglar, 102km SV de Izmir, 123km V de Aydin, 135km SV de Manisa, 228km V de Merkezefendi, 232km V de Denizli, 243km E de Athens, 250km E de Piraeus, 253km SV de Balikesir, 281km SV de Usak.


 

Primarul orașului Izmir, Tunç Soyer, a declarat pentru Hurriyet că 20 de clădiri s-au prăbușit, iar ministrul turc pentru Mediu, Murat Kurum, a anunțat că mai multe persoane sunt prinse sub dărâmături clădirilor.

Autoritățile din Turcia au anunțat o magnitudine de 6,6, în timp ce US Geological Survey a anunțat 7. Epicentrul cutremurului a fost localizat la circa 17 km în largul coastei turce, la o adâncime de 16 km.

Imaginile filmate în Izmir arată clădiri prăbușite, nori de fum și de praf și zeci de oameni care caută persoanele prinse sub dărâmături.







Cel puţiin 4 persoane şi-au pierdut viaţa şi 120 de persoane rănite, anunţă autorităţile, însă multe persoane sunt prinse sub dărâmături.

 

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, autorităţile turce, respectiv autorităţile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale României în cele două state cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de seismul de vineri, iar la nivelul misiunilor ţării noastre nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

În contextul situaţiei generate de seismul produs în cursul zilei de vineri în Marea Egee, Ambasada României la Ankara, Consulatul General al României la Izmir şi Ambasada României la Atena au întreprins, în regim de urgenţă, demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a obţine informaţii cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate, precizează MAE într-un comunicat.

 

Momentul producerii cutremurului puternic din Marea Egee, care a afectat Turcia și Grecia, a fost surprins de un tânăr care făcea live streaming.