A fost semnat parteneriatul pentru realizarea drumului expres Arad - Oradea

Data publicare: Vineri, 30 Octombrie, 2020 Total: 1078 accesari

A fost semnat parteneriatul pentru realizarea drumului expres Arad - Oradea

În prima ședință a noului Consiliu Județean Bihor, a fost aprobat documentul de refacere a studiului de fezabilitate vechi din 2007, alături de  de Primăria Oradea, Primăria Arad și Consiliul Județean Arad, vechi din 2007, al drumului expres Oradea - Arad.

 

Datorită Ordonanței de urgență 101/2020, autoritățile locale pot prelua proiecte de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în vederea implementării proiectelor mari. Se poate evita astfel riscul de a pierde bani europeni din cauza ritmului lent de implementare a proiectelor.

 

Astfel, C.J. Bihor, a adoptat în şedinţa de joi, 29 octombrie, un parteneriat de implementare între cele 4 autoritați și CNAIR, precum și un Acord de asociere între cele 4 UAT-uri.

 

Vineri, 30 octombrie, consilierii județeni arădeni au aprobat constituirea unui parteneriat între Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Municipiul Oradea, Municipiul Arad, Judeţul Arad și Județul Bihor, în vederea implementării proiectului de infrastructură „Drum expres Arad-Oradea”. Parteneriatul facilitează demararea cât mai rapidă a acestei investiții, care după parcurgerea etapelor birocratice ar putea începe efectiv până la sfârșitul anului.

 

„Așa cum am promis, în prima ședință a Consiliului Județean Arad am aprobat constituirea parteneriatului pentru drumul expres Arad-Oradea. Investiția este facilitată de Ordonanța 101/2020 a Guvernului României, care prevede că autoritățile locale pot prelua proiecte de la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), pentru a se ocupa de ele cu prioritate. Noi sperăm că în luna noiembrie vom demara  procedura de licitație pentru realizarea studiului, după care depunem proiectul pentru finanțare din fonduri europene. Pe un scenariu optimist, pentru care muncim acum ambele județe, anul viitor vom organiza licitația pentru execuția proiectului, a precizat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

 

Proiectul drumului expres, în valoare de aproximativ 1 miliard de euro, va fi finanţat prin Programul Operaţional de Transport 2021-2027.

În lungime de 134 de kilometri, drumul expres va fi în regim de autostradă, cu patru benzi şi va face legătura între Autostrada Transilvania şi Autostrada Arad-Timişoara-Lugoj.