Renovarea Sălii Iuliu Maniu scoate la lumină frescele originale

Data publicare: Joi, 29 Octombrie, 2020 Total: 790 accesari

Renovarea Sălii Iuliu Maniu scoate la lumină frescele originale

Lucrările de restaurare a Sălii Iuliu Maniu, din Palatul Comitatului (B-dul Revoluției nr. 81) sunt în desfășurare. O echipă de restauratori de la Timișoara lucrează să readucă sala la strălucirea ei inițială. Pentru Arad și pentru România acest obiectiv este important pentru că aici s-a negociat, în 13-14 noiembrie 1918, viitorul Transilvaniei și aici a fost punctul de plecare pentru pregătirea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie a aceluiași an.




Odată cu sala este renovat tot palatul, lucrări consistente fiind realizate și în subsol, la întărirea structurii de rezistență, refacerea spațiilor interioare și acoperiș.

Consiliul Județean Arad a solicitat în anul 2017 fonduri de la Guvern pentru reabilitarea clădirii de pe Bulevardul Revoluției nr. 81, în cadrul Programului Centenar, dar autoritățile de la București au ignorat solicitarea Aradului, la fel cum au procedat cu Monumentul Marii Uniri. În consecință, președintele Iustin Cionca a alocat fonduri din bugetul Consiliului Județean, iar Sala Iuliu Maniu este renovată din fonduri europene. Valoarea lucrării se ridică la 3,6 milioane lei, la care se adaugă TVA.




„Renovarea Sălii Iuliu Maniu scoate la lumină frescele originale, care din cine știe ce motiv au fost acoperite de autoritățile comuniste. Anul viitor finalizăm renovarea clădirii și restaurarea sălii. Am fi dorit să o facem anul acesta, dar pandemia ne-a încurcat socotelile. În subsolul clădirii îmi doresc să deschidem un punct muzeal dedicat istoriei municipiului Arad. Iar Sala Iuliu Maniu, așa cum am mai afirmat, trebuie să devină un spațiu emblematic la nivel național. În noiembrie 2018, la centenarul Marii Uniri, noi am organizat aici un eveniment special, de suflet, o lansare de carte dedicată rolului Aradului în Marea Unire, carte scrisă de doi colegi de la Consiliul Județean Arad. Și tot aici am organizat și consultările publice care au stat la baza „Proiectului pentru Arad”, cu care am câștigat ulterior alegerile locale și un nou mandat la conducerea Consiliului Județean” – a declarat Iustin Cionca.