Fetiţă în vârstă de 10 ani, plimbată mai multe zile între spitalele din Arad și Timișoara, pentru că nu sunt paturi libere la ATI din cauza pandemiei

Data publicare: Duminica, 25 Octombrie, 2020 Total: 1032 accesari

Fetiţă în vârstă de 10 ani, plimbată mai multe zile între spitalele din Arad și Timișoara, pentru că nu sunt paturi libere la ATI din cauza pandemiei

Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara, spune că sistemul medical este copleşit de numărul mare bolnavi care au nevoie de îngrijire în secţiile ATI. Mai mult, medicul a povestit că a fost nevoit să refuze un copil în vârstă de 10 ani din Arad, deoarece nu mai aveau paturi libere la Terapie Intensivă.

Fetița, care suferă de o boală genetică gravă, a ajuns la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, iar după consultații, medicii arădeni au trimis-o la Timișoara, la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, însă din cauza lipsei paturilor libere de terapie intensivă, nu a putut fi internată nici la spitalul timişorean. Starea copilei s-a agravat iar în final, după alte câteva zile, copila a ajuns pe un pat de Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Municipal din Oradea.

Medicul Cristian Oancea, managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara,  spune că este regretabil faptul că mai mulţi lideri de opinie au făcut afirmaţii care să ducă la dezbinare, precizând că fiecare viaţă contează şi trebuie preţuitî ca atare. Managerul de la Victor Babeş din Timişoara spune că pe paturile de terapie intensivă se dă lupta între viață și moarte şi că valul doi ne va lovi din plin.

“E regretabil ca lideri de opinie să facă afirmații care să ducă la dezbinare. Fiecare viață contează și trebuie prețuită ca atare. Trebuie să ne așteptăm la săptămâni sub presiune. Sistemul românesc este fragil. Avem câteva spitale de primă linie. Pe paturile de terapie intensivă se dă lupta între viață și moarte. Ne așteptăm la o luptă dură toamna aceasta. Sperăm la solidaritate. (…) Valul doi ne va lovi din plin. Sistemul sanitar nu va rezista, noi am făcut omenește tot ce este posibil.

Fiecare pacient are un grad de comorbiditate și toate acestea complică actul terapeutic. Problema este că pacienții ajung în forme severe de boală. Stau acasă până când nu mai pot. Le este frică de stigmatul care se abate asupra spitalelor. Ajung la noi în forme avansate aproape de terapie intensivă”, a spus Cristian Oancea la Realitatea Plus.

Medicul spune că pandemia ar putea dura doi ani.

“Din punctul meu de vedere și din datele din literatură, doi ani poate să dureze. Partea care ne sperie este că nu dezvolți o imunitate care să te protejeze. Cine a trecut prin infecție să nu creadă că este imun, să se protejeze în continuare”, a avertizat Oancea.

Managerul Spitalului Victor Babeş din Timişoara a povestit că a fost nevoit să refuze un copil în vârstă de numai zece ani, pentru că nu mai aveau paturi.

“Noi am refuzat un copil de 10 ani și ni s-a rupt sufletul pentru că nu mai avem locuri. Prin mediatizarea acestor cazuri, încerc să atrag atenția prin ce trecem. O să ajungem să fim niște actori la ce se întâmplă. Nu mai avem forța resursei umane, că paturile se pot suplimenta, dar un medic nu se formează peste noapte, necesită ani de zile. Colegii mei efectiv au ajuns la capătul puterilor, iar cei care îndeamnă lumea să nu poarte mască și să “gândească”. Îndemn și eu: haideți să gândim ce se întâmplă dacă ni se infectează părinții.

Nu cred că soluția de lockdown total este viabilă. Nu a fost pozitivă la nivel social, în privința locurilor de muncă, horeca etc. Cred ca soluția ar reprezenta-o carantinarea unor zone. Industria trebuie să funcționeze. Trebuie să trăim cu acest virus, purtând mască, respectând distanța și respectând igiena”, a mai spus Cristian Oancea.