Sâmbătă noaptea trecem la ora de iarnă. Dormim mai mult sau mai puţin?

Data publicare: Sambata, 24 Octombrie, 2020 Total: 1219 accesari

Sâmbătă noaptea trecem la ora de iarnă. Dormim mai mult sau mai puţin?

Trecerea la ora de iarnă 2020, are loc în ultimul weekend al lunii octombrie şi se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020. Este noaptea în care, se spune, „dormim mai mult”, ziua de 25 octombrie fiind cea mai lungă din an, pentru că, practic, are 25 de ore.

La ora de iarnă, ceasurile se dau înapoi cu o oră și ora 4:00 devine ora 3:00, în timp ce la ora de vară, operațiunea este inversă, ceasul se dă înainte cu o oră și ora 3:00 devine ora 4:00.

Deși trecerea la ora de iarnă este mai ușoară decât cea la ora de vară, corpul are nevoie de câteva zile pentru a se obișnui. Cu câteva trucuri putem însă să trecem mai ușor peste această perioadă.

Pentru mulți oameni, schimbarea orei aduce cu sine și efecte fizice și psihice, precum oboseală, o stare generală mai proastă și probleme de concentrare, întrucât ritmul biologic este dereglat. Schimbarea la ora de iarnă este mai ușoară, întrucât primim o oră în plus, însă ceasul biologic se obișnuiește cu noua oră abia în câteva zile. Ora de iarnă este mai potrivită pentru ritmul nostru biologic, întrucât dimineața se face lumină mai devreme, ceea ce ne ajută să ne trezim, iar seara se face întuneric mai devreme, ajutându-ne să dormim.

Ora oficială de vară, ora Europei Orientale la care ţara noastră a trecut în noaptea de sâmbătă spre duminică a zilei 28/29 martie 2020, a fost introdusă în România pentru prima dată în 1932.

Până în 1939, a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale). Între anii 1941 şi 1979 nu s-a mai folosit ora de vară.