Concert BAROC la Filarmonica din Arad

Data publicare: Miercuri, 21 Octombrie, 2020 Total: 1168 accesari

Concert BAROC la Filarmonica din Arad

Joi 22 Octombrie 2020 ora 19.00 - Sala Palatului Cultural


Concert baroc - 
Dirijor Dorin Frandeș


Solist Erich Türk - orgă

Invitat - Ansamblul FLAUTO DOLCE - 20 de ani


Zoltán Majó conducere artistică, flaute drepte


Maria Szabo flaute drepte


Erich Türk clavecin


Mihaela Maxim soprană



Program: 
Carl Philipp Emanuel Bach Concertul pentru orgă în sol major Wq34

Selecțiuni din Codex Caioni

 

Lucrări de Marco Uccellini, Andreas Hammerschmidt, Johann Kaspar Kerll, Michel Pignolet de Montéclair, Josef Bengraf, Franz Pfeifer ș.a.

 

Flauto Dolce este un ansamblu unic în felul său în acest colţ al Europei, care a luat naştere la Cluj, în anul 2000, la iniţiativa lui Zoltán Majó, fiind alcătuit din trei instrumentişti și o soprană, toţi cu o bogată experienţă artistică. Numele ansamblului provine de la numele italian al familiei de instrumente flaut drept.

 

Repertoriul ansamblului Flauto Dolce este format din muzică veche, tradiţională din Europa Occidentală. Ansamblul caută, în aceeaşi măsură, redescoperirea muzicii vechi, tradiţionale din spaţiul românesc, precum şi interpretarea unor compoziţii contemporane, unele prezentate chiar în primă audiţie absolută.

 

Ansamblul Flauto Dolce foloseşte drept resurse muzicale diferite culegeri şi manuscrise de epocă, integrând în stilul său influenţe orientale (turceşti, ebraice, ţigăneşti, armeneşti, etc.) sau de altă natură, dar inspirându-se în egală măsură din folclorul autentic şi din muzica veche de curte sau orăşenească.

 

Expresivitatea şi culoarea aparte, dulce şi veselă, a instrumentului flauto dolce, întregit cu clavecinul, sunt puse în valoare prin compoziţiile dedicate acestuia şi prin aranjamentele pline de imaginaţie. Soprana Mihaela Maxim contribuie din plin la transmiterea mesajului aparte pe care ansamblul Flauto Dolce îl propune publicului.

 

Ansamblul a evoluat cu succes în concerte şi festivaluri din România, precum şi în Austria, Spania, Italia, Franța, Israel, Elveţia, Germania, Slovenia, Serbia, Slovacia şi Ungaria. Colaborează frecvent cu ICR Bucureşti, susţinând concerte la diferite centre culturale româneşti din Europa.

 

Ansamblul Flauto Dolce a fost partenerul unui proiect comun între Italia, Slovenia şi România de promovare a muzicii baroce din cele trei ţări, integrat în programul Cultura 2007-2013 al Uniunii Europene, şi a participat totodată la proiectul UNESCO „Cultural Heritage – a Bridge towards a Shared Future”. De asemenea formaţia a participat ca invitat special la The 5th International Early Music Seminar, Tel Aviv.

 

Directorul artistic Zoltan Majo este licenţiat la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Austria şi Elveţia. Este un neobosit promotor al muzicii vechi autohtone. A activat în mai multe formaţii de muzică veche (Musica Antiqua, Claudiopolis, Ansamblul Baroc Transylvania). A realizat numeroase transcripţii şi aranjamente după diferite manuscrise şi culegeri de muzică autohtonă. Predă la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj. A susţinut concerte camerale în numeroase ţări din Europa.

 

Maria Szabo este licenţiată la Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, specialitatea pedagogie muzicală şi flaut drept. A participat la mai multe seminarii şi cursuri de măiestrie (flaut drept şi muzică de cameră) în Ungaria, Norvegia, Germania, Austria şi Elveţia. Are o intensă activitate pedagogică şi concertistică, fiind membru fondator al ansamblurilor de muzică veche Flauto Dolce și Sectio Aurea. În anul 2013, împreună cu formaţia Les Ramages a fost laureată cu premiul II la concursul Stravaganza de la AMGD din Cluj. Este profesoară de muzică la Liceul Waldorf din Cluj.

 

Erich Türk este absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A studiat orga cu Ursula Philippi (Cluj) și Mihai Rădulescu (Viena), iar clavecinul cu Ilton Wjuniski (Paris) și Gordon Murray (Viena). A participat activ la numeroase cursuri de măiestrie de orgă, clavecin, dirijat și basso continuo în Portugalia, Franța, Germania, Elveția și la Moscova. Din anul 1995 este cadru didactic al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A susținut numeroase recitaluri în majoritatea țărilor europene în calitate de solist, dar și ca membru al Ansamblului Baroc Transylvania și al altor formații camerale. La concursul Internațional de Orgă Johann Sebastian Bach din Bruges (Belgia, 2000), Erich Türk a obținut premiul II și Premiul publicului. Autoservice la Chisinau - Reparatia turbinei auto Calitativ si profesional

 

Soprana Mihaela Maxim a absolvit secţia canto a Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj. A urmat numeroase cursuri de măiestrie (canto). Este laureată la numeroase competiţii de interpretare naţionale şi internaţionale. Şi-a completat studiile de muzică veche în anul 2008, în Norvegia (Trondheim) cu Jan van Elsacker şi în Austria (Krieglach) cu Mieke van der Sluis.