Este oficial - Racordarea la gaze a tuturor clienților casnici va fi gratuită. Marii distribuitori însă au obiecţii

Data publicare: Miercuri, 14 Octombrie, 2020 Total: 1483 accesari

Este oficial - Racordarea la gaze a tuturor clienților casnici va fi gratuită. Marii distribuitori însă au obiecţii

ANRE a adoptat vineri un ordin, publicat de e-nergia.ro, care prevede că operatorul sistemului de distribuţie a gazelor naturale va suporta costurile necesare racordării la gaze, iar ele vor fi ulterior recuperate prin tarifele de distribuţie.

Acest lucru se va aplica pentru solicitanţii din categoria viitori clienţi casnici şi noncasnici care depun cerere pentru realizarea unui racord PM necesar alimentării cu gaze naturale.


„Costurile cu obiectivele/conductele necesare racordării sunt suportate de OSD şi sunt recunoscute în tariful de distribuţie în conformitate cu prevederile Legii”, arată ordinul adoptat.

În vederea racordării la SD, solicitanţii, viitori clienţi finali casnici, vor trebi să depună la operatorul sistemului de distribuţie o cerere de racordare.

 

Ce spune Federația ACUE (Asociația Companiilor de Ultități din România), care reprezintă interesele companiilor mari de distribuție a gazelor, E.On și Engie.

Adoptarea noului regulament de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale atât pentru consumatorii non-casnici, cât și pentru cei casnici va genera pentru operatorii de distribuție o serie de probleme importante care trebuie clarificate și soluționate pentru a se asigura buna desfășurare a procesului și a se ajunge la finalitatea dorită:


1) Este foarte probabil ca operatorii de distribuție a gazelor să se confrunte cu un număr foarte mare de cereri din partea consumatorilor casnici și non-casnici în perioada următoare, ceea ce este de natură să genereze întârzieri pentru întreg procesul de racordare. În acest moment, distribuitorii nu au capacitatea tehnică de a gestiona o creștere exponențială a solicitărilor de racordare fiind necesară o perioadă de aliniere la noile cerințe legale.


2) Capacitatea firmelor autorizate ANRE care pot executa lucrări de racordare în sectorul gazelor naturale este limitată, pe de o parte de insuficiența forței de muncă calificată și autorizată și de capabilitatea tehnică, iar pe de altă parte de lipsa expertizei necesare pentru realizarea unor lucrări cu grad ridicat de complexitate. Este important de precizat că toate lucrările din domeniul gazelor naturale trebuie să respecte o serie de standarde calitative pentru asigurarea siguranței cetățenilor, pentru desfășurarea activităților agenților economici și pentru eliminarea riscului potențial de apariție a incidentelor/accidentelor ce pot afecta viața sau bunurile persoanelor.


3) Capacitatea celorlalți deținători de utilități și a altor organisme abilitate pentru emiterea certificatelor de urbanism, a avizelor și acordurilor/autorizațiilor precum și a autorizațiilor de construire sunt limitate, operatorii de distribuție neavând control asupra termenelor de eliberare, ceea ce estimăm că va genera riscuri în legătură cu respectarea termenelor impuse prin Regulament.


4) Legea nr. 155/2020, în aplicarea căreia ANRE a elaborat acest regulament, a eliminat, contrar prevederilor directivelor europene, principiul eficienței economice (rentabilitatea financiară a investiției) pentru realizarea extinderii rețelelor de distribuție a gazelor naturale. Astfel, această Lege stipulează că recuperarea costurilor privind racordarea solicitanților (potențiali clienți casnici/non casnici) se realizează prin tarifele de distribuție, conform reglementărilor ANRE. Precizăm că nu a fost făcut niciun studiu de impact înainte de a fi introduse aceste modificări legislative, care vor avea efecte importante, atât pentru consumatorii de gaze naturale care vor resimți impactul în facturi, cât și pentru operatorii de distribuție, care nu pot finanța aceste bugete de investiții în plus față de cele prevăzute pentru exploatarea în siguranță a rețelei.


 

Sursa: economica.net