Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile – masca obligatorie peste tot în zonele cu rata de infectare peste 3 cazuri la 1000 de locuitori

Data publicare: Miercuri, 14 Octombrie, 2020 Total: 813 accesari

Starea de alertă se prelungește cu 30 de zile – masca obligatorie peste tot în zonele cu rata de infectare peste 3 cazuri la 1000 de locuitori

La nivel european se prevede un trend ascendent al infectărilor, iar la nivelul României e la fel. În ședința de marți s-a propus prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile.

S-au luat anumite decizii privind măsurile restrictive și s-a aprobat lista țărilor cu risc epidemiologic din care se revine, păstrându-se aceleași reguli.

Cele mai importante declarații ale șefului DSU, Raed Arafat:

Acolo unde incidența e sub 3 la mie, purtarea măștii de protecție va fi oligatorie în zonele aglomerate.

Atunci când incidența depășește 3 la mie, purtarea măștii va deveni oblgiatorie în toate zonele, de la ieșirea din casă până la intrarea în casă.

Evenimentele private în spațiile închise și deschise sunt interzise pe plan național.

În cadrul ședinței, se discută propunerea de a se introduce obligativitatea purtării măștii peste tot în spații deschise acolo unde rata de infectare va fi de cel puțin 3 la mie, susține Digi24.

Totodată, în cadrul întâlnirii ar urma să fie luat în discuție și ordinul de ministru prin care se va dispune ca asimptomaticii să nu mai meargă la spitale, pentru a degreva spitalele COVID, deja aglomerate. În plus, un alt punct al discuțiilor va fi reprezentat de prelungirea stării de alertă pentru a cincea oară pe teritoriul României, potrivit informațiilor Libertatea. Prima dată, starea de alertă în România a fost instituită pe 15 mai 2020, la terminarea stării de urgență. Actuala stare de alertă va expira pe data de 15 octombrie, iar prelungirea ar urma să se facă pentru alte 30 de zile.