ANM: Aradul sub ATENȚIONARE generală de cod galben de intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, dar şi de inundaţii

Data publicare: Luni, 12 Octombrie, 2020 Total: 953 accesari

ANM: Aradul sub ATENȚIONARE generală de cod galben de intensificări ale vântului, ploi însemnate cantitativ, dar şi de inundaţii

Două atenţionări de coduri Galbene pentru judeţul Arad.

 

Prima atenţionare de cod Galben a fost emisă pentru judeţul Arad, Caraș-Severin, Mehedinți, Olt și Timiș, pentru intervalul: 12 octombrie, ora 21:00 - 13 octombrie, ora 09:00.

 

Fenomene vizate: intensificãri ale vântului, ploi însemnate cantitativ Zone afectate: conform textului şi hãrţii În intervalul menţionat, în Banat, Oltenia, sudul Transilvaniei şi al Crişanei, precum şi în vestul şi nordul Munteniei, vântul va avea temporar intensificãri, cu viteze de 55...65 km/h, iar pe crestele Carpaţilor Meridionali şi de Curburã va sufla tare, cu rafale ce vor depãşi 90...100 km/h. În vestul şi sud-vestul teritoriului va ploua, iar în judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, ploile vor avea şi caracter torenţial şi se vor acumula cantitãţi de apã ce vor depãşi local 25 l/mp şi izolat 40 l/mp. Notã: În partea a doua a intervalului vântul se va intensifica şi în centrul ţãrii, unde rafalele vor fi în general între 50 şi 60 km/h.


 

A doua atenţionare de emisă de această dată de către hidrologi, valabilă pentru judeţul Arad, este de cod galben de inundații pe râuri din 17 județe, inclusiv.

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărirea Apelor (INHGA) a emis o atenționare cod galben de inundații pentru râuri din 17 județe, valabilă de marți, de la ora 6.00, până miercuri, la ora 10.00. Astfel, hidrologii avertizează că în acest interval se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de atenţie.

 

Atenționarea emisă pentru judeţul Arad de INHGA este pentru râurile din bazinele hidrografice: Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţӑ Târnava (judeţele: Alba, Sibiu, Hunedoara şi Arad).