Scandaluri pe bandă rulantă în USR: demisii, conducere abuzivă, execuţii pentru delict de opinie

Data publicare: Vineri, 09 Octombrie, 2020 Total: 3071 accesari

Scandaluri pe bandă rulantă în USR: demisii, conducere abuzivă, execuţii pentru delict de opinie

Alegerile parlamentare bat la uşă, iar liniştea aparentă din USR începe să se risipească precum norii după furtună.

Democraţia afişată şi fluturată de USR, care se dorea un partid compus din oameni noi în politică, se pare că este una doar de faţadă, tot mai multe voci din interiorul partidului reclamă practici în interiorul partidului care nu au nimic în comun cu principiile pe care le clamează conducerea USR.

 

Deputatul Cornel Zainea, care a pierdut la diferenţă de 54 de voturi cursa pentru Primăria Chiajna, anunţă că demisionează din USR şi din Parlament, afirmând că la intrarea în politică, în 2016, nu ştia cum trebuie construit un partid sau cum ar trebui să fie lucrurile în Parlament, dar a descoperit pe parcurs că ambele merg pe drumul greşit. În opinia sa, USR şi se pare că şi PLUS devin partide în care câştigă cine „are control pe filială”.

Liderul USR Dan Barna a anunţat că regretă decizia lui Zainea şi că a încercat să-l convingă să revină asupra acesteia. „Îi urez succes în continuare şi îl aştept oricând înapoi în casa la construcţia căreia a contribuit atât de mult. Uşa USR îi rămâne deschisă”, i-a urat, printre altele, Barna. 

 

Senatoarea Florina Presadă a vorbit joi la Adevărul Live despre problemele din USR-PLUS Bucureşti, acuzându-i pe Vlad Voiculescu şi Claudiu Năsui că au venit cu o listă specială de delegaţi care să voteze locurile eligibile la parlamentare după cum li se va cere. De asemenea, Presadă e de părere că electoratul a taxat USR-PLUS la votul de la locale datorită faptului că conducerea USR „nu mai respectă de mult” principiul meritocraţiei.

 

Candidatura lui Vlad Teohari la alegerile parlamentare a fost invalitată la începutul acestei saptămâni de Biroul Naţional al partidului, în urma unui aviz negativ de integritate dat de Comisia de arbitraj a formaţiunii pe motiv că acesta a semnat anul trecut o scrisoare deschisă iniţial de Mihai Goţiu în care peste 100 de membri USR reclamai execuţiile din partid. Comisia mai precizează că prin acţiunile lui Teohari, partidul a suferit prejudicii de imagine.

 

„De reţinut faptul că, raportat la materialul probator administrat în prezenta cauză, prin semnarea unei scrisori publice, scrisoare care a şi fost prezentată în cadrul presei naţionale, alături de alte persoane, candidatul Vlad-Mihai Teohari, pe de o parte a criticat o decizie internă USR, iar pe de altă parte a manifestat o poziţie publică, tocmai în contra unei decizii interne.   Mai reţine Comisia şi aceea că respectiva decizie de BN (excluderea Olimpiei Ardelean), nu era o decizie definitivă, aceasta fiind supusă arbitrajului intern.

Candidatul Vlad-Mihai Teohari, nu doar că a criticat astfel o decizie internă, dar în mod indirect această acţiune a dânsului poate fi reţinută şi ca un element de presiune asupra Comisiei Naţionale de Arbitraj a USR înspre o anume direcţie de soluţionare a cauzei.”, se arată în decizie Comisiei de arbitraj a USR.


„Candidatura mea la Camera Deputatilor a fost invalidată de Biroul Naţional USR, cu 13 din 25 de voturi, printr-un aviz negativ de integritate, pe care Comisia de Arbitraj USR mi l-a dat în aceeaşi zi, fară să am dreptul măcar la apărare. Nu a fost aplicat tuturor. În aceeasi sedinta au validat o alta persoana în aceeaşi situaţie. După ce colegii mi-au acordat încrederea la alegerile interne, clasandu-mă pe primul loc, observ că nu am trecut testul integritătii pentru ca am semnat in 2019 o scrisoare comună, iniţiată de colegii mei pentru ca nu eram de acord cu o decizie. Numele meu figura printre alte zeci.

 

Abia ieri (6 octombrie) la ora 18 am primit mail oficial că am fost invalidat şi am atacat la Comitetul Politic în această dimineaţă (7 octombrie). Nu am fost sancţionat timp de un an de zile, pentru că scrisoarea datează din 2019. Comisia Naţională de Arbitraj s-a autosesizat într-un mod cel putin bizar, pe data de 5 octombrie, şi m-a pus în imposibilitatea de a mă apara de pe 5 până pe 7 octombrie.

Azi (7 octombrie) au fost depuse listele la Biroul Electoral Central, în continuare nu ştiu dacă figurez pe ele sau nu oficial
a declarat Vlad Teohari.