Investiţie ce depăşeşte 34 de milioane de lei pentru CET Hidrocarburi

Data publicare: Marti, 06 Octombrie, 2020 Total: 1010 accesari

Investiţie ce depăşeşte 34 de milioane de lei pentru CET Hidrocarburi

34.121.995,56 lei (cu TVA) din care costul utilajelor şi echipamentelor se ridică la 23.881.488,82 lei (cu TVA) este proiectul primăriei pentru CET Hidrocarburi. Este vorba de un DALI care urmărește înlocuirea cazanelor pe gaz la SC CET Hidrocarburi SA Arad.

 

Investiţia ce depăşeşte 34 de milioane de lei, care va fi realizată din fonduri ale bugetului general şi alte surse ce urmează să fie atrase, în contextul în care în această perioadă se desfășoară o altă investiție care vizează înlocuirea magistralelor de transport în municipiu a energiei termice, aceste investiții au ca scop principal, eficientizarea sistemului SACET Arad, pentru ca beneficiarilor acestui serviciu să li se asigure un confort termic adecvat, costuri reduse pentru încălzirea locuințelor și un mediu curat fără noxe.

 

„În municipiul Arad, agentul termic pentru încălzirea locuințelor și apa caldă menajeră se asigură în sistem centralizat de către SC CET Hidrocarburi SA.

În prezent agentul termic se produce cu două CAF -uri de câte 116 MW fiecare, cu mențiunea că acestea nu funcționează la capacitate pentru asigurarea necesarului de consum al abonaților.

Instalațiile sunt vechi, cu un număr mare de ore de funcționare, au randamente scăzute și costuri de producere a Gcal mari.

 

Conform  cu  «Strategia de alimentare cu energie termica a Municipiului Arad 2020-2030», care a fost aprobată prin Hotărârea Consiliului Local nr. 95/2020, se propun o serie de investiții pentru  eficientizarea și optimizarea sistemului. Una din investițiile propuse este înlocuirea cazanelor existente cu trei CAF -uri a câte 35 MW fiecare.

 

Prin instalarea cazanelor se urmărește conformarea la noile cerințe de mediu conform Directivei 2010/75/UE privind emisiile industrial, transpusă în legislația românească prin Legea 278/2013. Amplasarea cazanelor se face în incinta CET Hidrocarburi, pe vechiul amplasament al CAF -urilor 1,2,3, care au fost dezafectate într-o etapă anterioară.

 

Obiectivele urmărite prin instalarea cazanelor de apă fierbinte pe gaz sunt :

-evitarea opririi forțată a funcționării celor două cazane existente la CET Hidrocarburi;

 

-evitarea sistării furnizării de energie termică populației și creșterea eficienței energetice;

 

- reducerea costurilor pentru încălzirea locuințelor legate la sistemul centralizat de încălzire;

 

- protejarea mediului natural și sănătatea populației”, se arată în referatul de aprobare semnat de primarul Călin Bibarţ.