Minciuna PSD a ieșit la iveală! Documentul confidențial care dovedește că nici PSD nu voia să crească pensiile cu 40%!

Data publicare: Marti, 08 Septembrie, 2020 Total: 1380 accesari

Minciuna PSD a ieșit la iveală! Documentul  confidențial care dovedește că nici PSD nu voia să crească pensiile cu 40%!

Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu a publicat un document confidențial în care fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici, recomanda guvernului să recalculeze creșterea de pensii cu 40% prevăzută pentru septembrie, anul acesta, de teama creșterii peste limită a deficitului bugetar și atragerea unor degradări ale ratingului suveran al României, scrie economica.net

 

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a declarat de mai multe ori că PSD nu mai voia să mai facă majorările legale de pensii în 2020 şi că are un document în acest sens. A refuzat să-l facă public, avertizând că o va face doar dacă “Teodorovici nu va înceta cu acuzaţiile şi cu minciunile”. Teodorovici l-a acuzat pe Cîțu de șantaj, după declarațiile menționate. Documentul în cauză a fost publicat azi de biroul de presă al Ministerului Finanțelor.


Teodorovici argumenta în document  că legea 127/2019, care prevededea calendarul de creștere a pensiilor, inclusiv majorarea lor cu 40% la 1 septembrie 2020, punea în pericol macrostabilitatea României. Concluzia a fost trasă după mai multe discuții dintre ministru și reprezentanții FMI,  ai Băncii Mondiale, ai Comisiei Europene și ai agențiilor de rating, purtate în octombrie 2019.

 

Așadar, Teodorovici, pe atunci Ministrul Finanțelor în guvernul PSD, a cerut guvernului reanalizarea  calendarului de implementare a legii amintite, pentru a se incadra în limita de deficit bugetar de 3% din PIB, prevăzută în angajamentele semnate de  România prin Tratatul de aderare la UE.

 



 

Un mesaj clar pentru Eugen Teodorovici, pentru că în ultima perioadă a început cu acuzații care nu au niciun fundament. Dacă continuă în această direcție mă văd forțat să public un document prezentat în Guvernul României care arată foarte clar că PSD nu avea nicio intenție să aplice legea pensiilor în 2020, a spus ministrul de Finanțe, într-o conferință de presă.

Cîțu a citit un paragraf din concluzia documentului respectiv și a spus că publicarea lui este o decizie politică ce trebuie luată în PNL.

Vă rugăm să dispuneți reanalizarea calendarului de implementare a prevederilor Legii 127 privind sistemul public de pensii în ceea ce privește creșterea pensiilor pentru respectarea țintei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023, a citit ministrul.

Încă din luna aprilie, Eugen Teodorovici ar fi știut că deficitul bugetar ar putea depăși 4% din PIB, conform unor note interne din minister. Chiar și premierul Viorica Dăncilă fusese avertizată de specialiști despre acest risc. 

Cîțu a spus că va prezenta notele interne Curții de Conturi, care poate declanșa o acțiune penală împotriva fostului ministru de Finanțe, Eugen Teodorovici.