Anchetă în cazul gravidei de la Arad moarte de Covid-19. Putea fi salvată dacă era intubată la timp!

Data publicare: Vineri, 31 Iulie, 2020 Total: 2737 accesari

Anchetă în cazul gravidei de la Arad moarte de Covid-19. Putea fi salvată dacă era intubată la timp!

Managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu : “dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secția ATI”

 

Este vorba despre cazul unei femei gravide, depistate cu COVID-19, care a decedat în timpul transferului de la Arad către Timișoara. Managerul Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu, spune că atât femeia, cât și fătul puteau fi salvați, dacă o simplă intubare ar fi fost făcută la timp, pacienta fiind intubată în doar în timpul transportului.

Şeful DSP Arad, Horea Timiş, a declarat, pentru Agerpres, că femeia avea 39 de ani şi era gravidă în 28 de săptămâni. Ea fusese internată în secţia ATI din cadrul fostului spital municipal din Arad, care aparţine acum de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. După ce starea de sănătate s-a agravat, pe fondul infecţiei cu noul coronavirus, medicii au decis să o transfere la Timişoara.

„În drum spre Spitalul Judeţean Timişoara, pacienta a intrat în stop cardio-respirator. A fost resuscitată, intubată şi resuscitată din nou la Unitatea de Primiri Urgenţe din Timişoara, unde a decedat”, a declarat Timiş.

Conform sursei citate, s-a luat legătura cu DSP Timiş, pentru o anchetă comună privind împrejurările decesului gravidei.

 

Tânăra de 38 de ani, însărcinată în 28 de săptămâni, pozitivă COVID-19, urma să fie transferată de la Spitalul Județean Arad către Maternitatea Bega sau Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, dar a făcut un stop cardio-respirator în ambulanță și a fost redirecționată către Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Timișoara. Din păcate, pacienta a suferit încă trei stopuri cardio-respiratorii în UPU, iar ultima dată nu a mai putut fi salvată. Atât ea, cât și fătul au decedat.

„De ce este halucinant cazul? Pentru că din informațiile noastre pacienta a ajuns la Spitalul Județean Arad inițial asimptomatică, fiind depistată pozitiv în urma unui contact cu o altă persoană pozitivă. Nu a fost transferată la Maternitatea COVID-19 din județul Arad, ci a fost ținută la Spitalul Județean Arad, inițial în Secția de Chirurgie, pentru că acolo există zonă roșie, cu consult ginecologic fără probleme. Atunci când pacienta a început să se decompenseze, a fost transferată pe secția ATI a aceluiași spital, unde nu ar mai fi fost urmărită corespunzător. Din informațiile noastre, a fost <> în această dimineață la raportul de gardă de către un epidemiolog din cadrul DSP Arad, căruia i s-a transmis că acest caz îi depășește. Acest lucru este halucinant, având în vedere că pacienta ar fi avut o saturație de oxigen de 70%, mult sub limita obligativității intubării, fiind deci un caz clasic de ATI”, explică managerul Spitalului Județean Timișoara, într-o postare pe Facebook.

„Fiindcă pacienta nu avea probleme ginecologice, dacă ar fi ajuns la noi la timp, noi am fi internat-o direct pe secția ATI pentru că exact acolo se face managementul unui caz care se agravează. O simplă intubare făcută la timp ar fi ajutat la salvarea a două vieți omenești, dintre care a unui făt”, mai spune managerul.