Legea carantinei și izolării intră în vigoare de marţi!

Data publicare: Luni, 20 Iulie, 2020 Total: 2429 accesari

Legea carantinei și izolării intră în vigoare de marţi!

Legea privind carantina şi izolarea a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial numărul 634. De asemenea, legea intră în vigoare marți, 21 iulie.

 

După două săptămâni în care nu au existat reguli și aproape 1000 de pacienți infectați au plecat de bună voie din spitale, bolnavii vor putea fi din nou internați.

 

"Încă n-am văzut impactul tergiversării adoptării unei legi, în urma deciziei Curţii Constituţionale. Să nu uităm că nu am avut nicio posibilitate de a împiedica persoanele bolnave să iasă din spital, nu am avut nicio posibilitate de a dispune izolarea la domiciliu a persoanelor bolnave sau a persoanelor care au intrat în contact cu persoane bolnave, că n-am avut nicio posibilitate legală de a dispune carantinarea sau o serie de alte măsuri", a declarat sâmbătă Ludovic Orban.

 

Nimic nu-l mai poate opri pe ministrul Sănătăţii să reintroducă măsurea carantinei în zonele cu focare de SARS-CoV-2, de marţi, odată cu intrarea în vigoare a noi legii promulgată de preşedintele Klaus Iohannis. Ministrul Sănătăţii a şi anunţat deja că, dacă legislația îi va permite, va trece la izolarea și carantinarea locuitorilor cu o creștere masivă a îmbolnăvirilor sau a zonelor unde transmiterea comunitară scapă de sub control. Nelu Tătaru spune că ar putea fi reintroduse şi restricţii pentru terase.

De asemenea, în funcție de evoluția epidemiei de COVID-19 din România ar putea fi introduse o serie de restricții pentru funcționarea teraselor, a anunțat Nelu Tătaru, ministrul Săntătății, care a subliniat că autoritățile nu doresc să facă acest pas și că doresc „ca toată lumea să conștientizeze” și să respecte regulile de siguranță sanitară.

„Suntem într-un moment destul de dificil, vom acea două săptămâni destul de grele pe care, în contextul în care apare şi legea marţi, o să le putem gestiona, dar trebuie o colaborare, atât din partea agenţilor economici cărora le-am facilitat redeschiderea unor afaceri în contextul relaxărilor, cât şi populaţiei civile care ar trebui să respecte normele de aplicare a acestor relaxări. (...) Când am putut decide şi am putut trata aşa cum consideram noi, am avut o evoluţie favorabilă. Când a intervenit acea măsură de relaxare, dar nu acela a fost pericolul, ci acea neîncredere, acea bagatelizare, acele îndemnuri de a nu respecta…Când vine din partea unei forţe politice, când vine din partea unor oameni care reprezintă ceva în statul român, când vine din partea unor lideri de opinie, totul devine foarte greu”, a spus Nelu Tătaru, duminică, zi în care s-au înregistrat alte 767 de noi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, potrivit Libertatea.