RETIM majorează tarifele de colectare a deşeurilor municipale

Data publicare: Miercuri, 15 Iulie, 2020 Total: 3627 accesari

RETIM majorează tarifele de colectare a deşeurilor municipale

RETIM ECOLOGIC SERVICE SA informează toţi utilizatorii serviciului de salubrizare (persoane fizice, asociaţii de proprietari / locatari, persoane juridice şi instituţii publice) din Zona 1 a judeţului Arad că urmează să se modifice tarifele de colectare a deşeurilor municipale.



În data de 12 iunie 2020 Ministerul Fondurilor Europene a avizat favorabil noul plan tarifar aplicabil pentru colectarea deşeurilor în judeţul Arad.

 

Ca urmare a aprobării noului plan tarifar, s-a analizat fundamentarea RETIM de majorare a tarifelor în două şedinte cu reprezentanţii RETIM, ai UAT-urilor din Zona 1 şi angajaţii ADI SIGD responsabili de monitorizarea contractului, iar în urma discuţiilor ample, propunerea de majorare a tarifelor RETIM a fost trimisă UAT-urilor Zonei 1 pentru aprobare prin hotărâri de Consilii Locale.

 

După aprobarea noilor tarife prin hotărâri de consilii locale, Adunarea Generală a Asociaţilor ADI SIGD Arad va emite o hotărâre de aprobare a tarifelor majorate şi de încheiere a unui act adiţional la contract care să aibă ca obiect modificarea tarifelor.

 

Majorarea tarifelor este determinată de modificarea condiţiilor de operare (frecvenţele de colectare din zona de blocuri a municipiului Arad mai mari decât cele incluse în ofertă), costuri adiţionale de tratare a deşeurilor, creşterea cuantumului salariului minim pe economie precum şi actualizarea cu indicele preţurilor de consum.

Costurile ce stau la baza fundamentării modificării de tarife ar fi condus  în cazul persoanelor fizice din zona urbană la depăşirea tarifului maxim aferent anului 2020.   În consecinţă ,  în conformitate cu regulile impuse de Ministerul Fondurilor Europene, diferenţa de costuri se repartizează asupra tarifelor aplicabile utilizatorilor non-casnici (agenţi economici şi instituţii publice).  

 

Având în vedere cele prezentate mai sus , tariful aplicabil agenţilor economici şi instituţiilor publice preia o parte semnificativă a costurilor suplimentare de operare. Planul tarifar se actualizează periodic, în funcţie de evoluţia principalilor indicatori macroeconomici, existând posibilitatea ca în viitor, în funcţie de evoluţia nivelurilor salariale, a prognozelor de creştere a Produsului Intern Brut sau a indicelui Preţului de consum, tarifele persoanelor fizice (urban) să suporte din nou, în întregime, costurile aferente prestării serviciilor.

 

Tarifele aplicabile pentru întreaga Zona 1 Arad vor fi următoarele:

 

 

Tarif - populaţie

U/M

Tarif actual cu TVA

Tarif nou cu TVA

Populaţie urban

lei/persoană/lună

10.83

11.28

Populaţie rural

lei/persoană/lună

3.99

4.86

 

Tarif - persoane juridice

U/M

Tarif actual fără TVA

Tarif nou fără TVA

Agenţi economici şi Instituţii Publice

lei/tonă

317.71

452.76

 

Localităţile care aparţin Zonei 1 a judeţului Arad sunt următoarele : Municipiul Arad, Oraşul Curtici, Oraşul Nădlac, Oraşul Pecica, Oraşul Pâncota, Oraşul Sântana, Comuna Covăsinţ, Comuna Dorobanţi, Comuna Fântânele, Comuna Felnac, Comuna Frumuşeni, Comuna Iratoșu, Comuna Livada, Comuna Peregu Mare, Comuna Macea, Comuna Secusigiu, Comuna Semlac, Comuna Şagu, Comuna Şeitin, Comuna Şiria, Comuna Şofronea, Comuna Vinga, Comuna Vladimirescu, Comuna Zădăreni, Comuna Zimandu Nou.