Școlile și grădinițele private AUTORIZATE nu primesc bani de la stat. Ce se va întâmpla de luni 4 mai

Data publicare: Vineri, 01 Mai, 2020 Total: 3054 accesari

Școlile și grădinițele private AUTORIZATE nu primesc bani de la stat. Ce se va întâmpla de luni 4 mai

Începând de luni, 4 mai a.c.,un grup de lucru va stabili ce măsuri se vor lua pentru sprijinirea învăţământului privat autorizat. Ministerul Educației anunță că doamna ministru Monica Anisie s-a întâlnit cu Asociaţia Şcolilor Private din Români şi cu mai mulţi reprezentanţi ai înstituţiilor particulare de învăţământ. Ce s-a hotărât

Astăzi (ieri n.red.), 30 aprilie 2020, la sediul Ministerului Educației și Cercetării a avut loc o întâlnire între Monica Anisie, ministrul educației și cercetării, Luminița Barcari, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar și reprezentanți ai Asociației Școlilor Particulare și ai unităților particulare de învățământ din România, a anunțat Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro . 

În România există aproximativ 1.500 de unități particulare de învățământ autorizate și acreditate, iar statul român asigură, conform L1/2011, finanțare de bază/elev/preșcolar pentru unitățile de învățământ particulare acreditate, reprezentând costuri pentru plata salariilor cadrelor didactice și pentru cheltuieli cu bunurile și serviciile. Această finanțare de bază, pentru toți preșcolarii și elevii din învățământul general obligatoriu particular și confesional acreditat, precum și pentru elevii din învățământul profesional și liceal acreditat, particular și confesional s-a stabilit prin HG 106/2020, scrie sursa citată. 

Totodată, unitățile de învățământ particulare autorizate nu beneficiază de finanțare de bază: costul standard/elev. Prin Asociația Școlilor Particulare au solicitat sprijin pentru traversarea dificultăților din această perioadă. 

Astfel s-a luat hotărârea constituirii unui grup de lucru la nivelul ministeruluui, din care vor face parte și reprezentanți ai învățământului particular, grup ce are drept scop identificarea soluțiilor pentru sprijinirea acestui tip de învățământ.

Școlile particulare au cerut acordarea prin lege a costului standard per elev și instituțiilor autorizate, nu doar celor acreditate, cum este în prezent. De asemenea,instituțiile membre în Asociația Școlilor Particulare au solicitat oficialilor și scutirea de la plata contribuțiilor (CAS și CASS) pentru o perioadă de 3 luni pentru angajații unităților de învățământ preuniversitar particulare autorizate/acreditate. În caz contrar, vor fi nevoite să concedieze 10.000 de angajați, iar 500 de școli vor dispărea, mai scrie sursa citată.

Activitatea grupului de lucru pentru susținerea învățământului particular va începe luni, 4 mai 2020.


sursa text : edupedu.ro . 
sursa foto: qbebe.ro