Șapte milioane Euro investiți în Spitalul Județean Arad anul acesta

Data publicare: Luni, 27 Aprilie, 2020 Total: 815 accesari

Șapte milioane Euro investiți în Spitalul Județean Arad anul acesta

Doar anul acesta, Consiliul Județean Arad a alocat 34,5 milioane de lei (aprox. 7 milioane de euro) pentru achiziționarea de aparatură medicală, echipamente de protecție, reactivi și alte materiale sanitare necesare funcționării în condiții optime a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Această sumă include și fondurile alocate pentru achiziționarea de echipamente de protecție și materiale sanitare, necesare în perioada pandemiei COVID-19 precum și asigurarea cazării și hranei personalului medical.

Suma de 1,9 milioane lei – care se compune din bani, respectiv echivalentul în bani a unor echipamente de protecție, aparatură sau diferite materiale sanitare – a fost donată de către comunitatea locală, asociații și societăți comerciale direct către spital.

Din fondurile alocate de Consiliul Județean Arad, 5,8 milioane de lei au fost dirijate pentru un computer tomograf, aparatul de testare Covid 19, alte echipamente și aparatură, amenajarea spitalului de campanie; 3 milioane de lei pentru cheltuieli materiale; peste 9,3 milioane de lei s-au investit pentru asistență medicală, materiale sanitare și echipamente de protecție, dezinfecție, tratament pacienți, diagnostic și evaluare; 3 milioane de lei pentru cazarea și masa cadrelor medicale.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad are în curs de derulare proceduri pentru achiziția de echipamente de protecție în valoare de 3 milioane de lei. Pe lângă această sumă, tot din banii alocați de Consiliul Județean Arad, spitalul mai are un disponibil de 2,7 milioane de lei.

"Vom face demersuri ca o parte din banii alocați spitalului de Consiliul Județean Arad să îi recuperăm din fonduri europene nerambursabile, printr-un mecanism de sprijin creat la nivelul Uniunii Europene. Pentru asta, însă, a trebuit să respectăm toate procedurile de achiziție, să respectăm toate prevederile legale care îngreunează foarte mult achizițiile de orice fel. Vrem să recuperăm banii să îi putem folosi pentru noi investiții la spital și în alte obiective importante pentru județul Arad", a declarat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Toți banii alocați de Consiliul Județean Arad au fost cheltuiți cu mare chibzuință, la prețuri mult sub nivelul vehiculat pe piață și pe echipamente de ultimă generație. De exemplu, computerul tomograf vine în container cu toate autorizațiile necesare în termen de aproximativ 18 zile de la încheierea contractului, cu un termen de 5 ani garanție full casco.

Pentru alte investiții la nivelul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, care nu au legătură cu pandemia Covid-19 – aparatură medicală pentru diferite secții, Consiliul Județean Arad a alocat la începutul anului un buget de 7,4 milioane de lei.