Preţul petrolului în cădere liberă pe piaţa americană. Pentru prima dată în istorie, un baril s-a vândut cu -37 dolari

Data publicare: Marti, 21 Aprilie, 2020 Total: 2169 accesari

Preţul petrolului în cădere liberă pe piaţa americană. Pentru prima dată în istorie, un baril s-a vândut cu -37 dolari

Cotația petrolului WTI, de referință pentru piața americană, nu se oprește din cădere. La ora redactării acestei știri, prețul este de sub doi dolari pe baril. UPDATE: Prețul a ajuns NEGATIV.

Petrolul Texas (WTI) a înregistrat luni o prăbuşire istorică de 305% şi, pentru prima dată de când există statistici, a trecut la valori negative, în contextul în care preţul barilului a fost cotat la -37,63 dolari, scrie agenţia EFE. La finalul şedinţei de la Bursa de Mărfuri din New York (Nymex), cotaţiile futures ale petrolului Texas cu furnizarea în mai au scăzut cu cifra record de 55,9 dolari faţă de sesiunea de vineri.



Într-o intervenție telefonică la Digi24, ministru Economiei spune că în România  se lucrează la capacitatea normală a sondelor pentru că necesarul țării e asigurat, în mare parte, din import. Popescu mai spune că va scădea prețul țițeiului de import, având în vedere situația petrolului american.

 

„Am văzut și eu ce s-a întâmplat astăzi în a doua jumătate a zilei, practic, pe piața americană indicele WTI a ajuns chiar la un -35 de dolari, ceea ce e fabulos. Părerea mea este că petroliștii americani decât să închidă sonde preferă să piardă foarte mult la vânzarea petrolului pentru că o închidere de sonde și o redeschidere probabil ar avea costuri mult mai mari. Pe piața europeană, prețul este relativ stabil la 25 de dolari.”, a spus ministrul Economiei.

 

„Este un semn pentru economia globală că în America ajunge să se vândă petrolul la un preț negativ, practic «luați-l ca să mă scăpați de el pentru că nu mai am unde să îl pun», practic flota de transport este plină, conductele sunt pline, e un semn că se produce pe stoc, iar producția pe stoc nu e un lucru bun.”, a adăugat ministrul.

 

„Va scădea prețul țițeiului de import, asta va face o reducere la pompă, dar v-am zis consumul în România de carburant a scăzut deja cam cu un 30%. Evident, e clar că și necesarul de import este mai mic decât în lunile normale, dar asta nu înseamnă că prețul la pompă nu va trebui să scadă dacă prețul petrolului se va duce în jos sub această cotație de 25 de dolari pe baril. Repet, nu este, pentru mine, din punct de vedere al Ministerului Economiei, nu este un lucru neapărat bun pentru economie că prețul scade, scade, scade pentru că asta îmi demonstrează că nu e consum pe piață, nu există consum în Europa, nu există consum în lume și asta înseamnă că economia nu merge”, a spus Virgil Popescu la Digi24.


Foto: bbend.net