Paștele catolic 2020: Mesaj mobilizator al Papei Francisc

Data publicare: Duminica, 12 Aprilie, 2020 Total: 2401 accesari

Paștele catolic 2020: Mesaj mobilizator al Papei Francisc

Un milion de români, alături de alți peste un miliard de credincioși catolici și protestanți din întreaga lume sărbătoresc la 12 aprilie Învierea Domnului. Paștele pe care îl celebrează azi credincioșii romano-catolici, reformați, unitarieni și evanghelici va fi urmat, duminica viitoare, de sărbătoarea similară a creștinilor ortodocși.


O sărbătoare aparte anul aceasta, care se desfășoară în condiții nemaiîntâlnite. Ca niciodată, bisericile sunt goale, iar credincioșii sunt chemați să-l regăsească pe Dumnezeu în intimitatea ființei lor și a căminelor lor. 

 

Papa Francisc a celebrat sâmbătă seara Vigilia Pascală, iar lipsa credincioşilor, ca urmare a restricţiilor impuse din cauza pandemiei de COVID-19, a fost evidentă în momentele în care Sfântul Părinte a slujit aproape singur în imensa Bazilică Sfântul Petru. La slujba prin care este adusă vestea Învierii lui Iisus Hristos au fost prezenţi doar câțiva demnitari şi credincioşi, într-o biserică ce poate primi mii de vizitatori. Iar Piața San Pietro a fost lipsită de miile de pelerini care în anii trecuți o umpleau cu ocazia celei mai mari sărbători a creștinătății.

 

Anumite părţi din liturghie au fost slujite într-o formă scurtată. Pentru ceremonie a fost instalat crucifixul Sfântului Marcellus, o cruce dintr-o biserică din centrul Romei, venerată pentru că a pus capăt unei ciume în secolul al XVI-lea, care a mai fost expus în cadrul altor evenimente papale recente.

În transmisiunea în direct de la Vatican, cuvintele și rugăciunile Papei Francisc au venit ca o mângâiere: „Mesajul de speranță nu trebuie limitat la spațiile noastre sacre”. Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși să nu-și piardă curajul în fața suferințelor aduse de pandemia de coronavirus. Este timpul unui nou început, iar întunericul și moartea nu au ultimul cuvânt, a spus Papa, care a pledat pentru viață cerând oprirea avorturilor și făcând din nou apel către liderii lumii să pună capăt războaielor.

„Dumnezeule care dai strălucire acestei nopți preasfinte, prin slava Învierii Domnului, întărește în Biserica Ta duhul învierii, pentru ca noi, fiii reînnoiți cu trupul și cu sufletul, să-ţi slujim în curățenia inimii, prin Domnul Isus Cristos, fiul Tău, care fiind Dumnezeu împreună cu Tine, viețuiește și domnește, în vecii vecilor. Amin!

Să nu vă fie teamă. Nu vă temeți. Iată mesajul de speranță. Este un mesaj pentru noi astăzi. Sunt cuvintele pe care Dumnezeu ni le repetă în noaptea pe care o traversăm. În această noapte, dobândim un drept fundamental, care nu va fi luat. Dreptul la speranță.

 

Pe contul de Instagram al Papei Francisc au fost postate două fotografii care îl înfățișează pe Mântuitorul Iisus Hristos, alături de următorul mesaj: 

”Această Față desfigurată de răni comunică o mare pace. Privirea lui este îndreptată nu spre ochii noștri, ci spre inima noastră, ca și cum ar spune: Aveți credință, nu pierdeți speranța. Puterea iubirii lui Dumnezeu, puterea Celui Înviat învinge toate lucrurile”, a precizat Papa Francisc pe contul său de Instagram.