BOR a decis: Cum se va oficia slujba de Florii şi cea a Învierii

Data publicare: Marti, 07 Aprilie, 2020 Total: 1692 accesari

BOR a decis: Cum se va  oficia slujba de Florii şi cea a Învierii

BOR CONFIRMĂ: Slujba de Florii şi cea a Învierii vor fi săvârşite în biserici, FĂRĂ credincioşi. Oamenii, încurajaţi să cânte de la balcoane.

  

Sărbători pascale fără precedent în lumea creştină, din cauza pandemiei. În ciuda dorinţei multor credincioşi ca bisericile să fie deschise în noaptea Învierii, BOR anunţă că va respecta normele impuse de starea de urgenţă, iar slujbele vor fi ţinute fără credincioşi.  

 

În condiţiile actualelor reglementări valabile în starea de urgenţă, slujbele din această perioadă, inclusiv slujba de Florii şi cea a Învierii, vor fi săvârşite în biserici, fără credincioşi.

 

„Fireşte că această modalitate de „participare virtuală” la slujbe, mai ales într-o perioadă atât de densă spiritual cum este cea prepascală, nu este una care să poată suplini cu adevărat reala participare, dar în contextul trist şi nefiresc prin care trecem acum împreună este o posibilitate de a rămâne sufleteşte aproape de viaţa liturgică a Bisericii”, a declarat Vasile Bănescu.

 

Fiecare eparhie din Patriarhia Română a oferit şi oferă preoţilor şi credincioşilor îndrumările necesare cu privire la desfăşurarea vieţii liturgice din această perioadă.

 

Aceste îndrumări sunt publice şi transmise oficial atât de Patriarhie, cât şi de fiecare eparhie în parte.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat, marți, la Antena 3, că în condiţiile aspre ale actualelor reglementări atât slujba de Florii cât şi cea a Învierii, vor fi săvârşite cuuşile bisericilor închise.

„Nu s-a emis un comunicat oficial al Patriarhiei Române, dar am putut estima astăzi, solicitat fiind cu câteva întrebări, următorul fapt: în condițiile menținerii actualelor reglementări valabile în starea de urgență, în absența unor modificări ale acestor reglementări sau derogări de la ele, slujbele din perioada următoare, așadar inclusiv slujba de Florii și cea a Învierii, vor fi săvârșite în biserici de către preoți. Din nefericire, fără participarea fizică a credincioșilor”, a spus Vasile Bănescu.

Credincioșii sunt îndrumați să urmărească slujbele pe internet sau la televizor, să aprindă o lumânare sau o candelă la miezul nopții și să spună „Hristos a înviat” de acasă.