Cozi de kilometri și timpi de așteptare de 240 de minute în Vama Nădlac II

Data publicare: Vineri, 03 Aprilie, 2020 Total: 1569 accesari

Cozi de kilometri și timpi de așteptare de 240 de minute în Vama Nădlac II

În ultimele 24 de ore, prin punctele de trecere a frontierei au trecut peste 26.400 persoane, cetățeni români și străini, dintre care aproximativ 16.200 pe sensul de intrare şi 10.200 pe cel de ieşire din ţară şi peste 17.500 mijloace de transport, dintre care aproximativ 10.200 pe sensul de intrare și 7.300 pe sensul de ieșire din țară.

În această perioadă, dispozitivul de supraveghere şi control al frontierei de stat este suplimentat, atât în punctele de trecere a frontierei, cât și pe fâșia de frontieră. Zilnic, aproximativ 4.500 de polițiști de frontieră sunt la datorie, mare parte dintre ei în punctele de frontieră la controlul documentelor.

În acelaşi interval de timp, la frontiera cu Ungaria s-au prezentat pentru efectuarea formalităţilor de intrare în ţară aproximativ 14.500 de persoane şi 10.500 de mijloace de transport, din care 8.200 mijloace transport marfă.

În această dimineață, coloanele de turisme erau de câțiva kilometri în Vama Nădlac, iar timpii de așteptare erau de aproximativ 240 de minute.

Formalitățile de frontieră necesită un timp mai mare de procesare ca urmare a faptului că pe lângă controlul specific la intrarea în țară, persoanele sunt preluate de către reprezentanții Direcției de Sănătate Publică pentru completarea declaraţiei pe proprie răspundere și efectuarea controlului epidemiologic.

După încheierea formalităților și stabilirea măsurile dispuse de către personalul medical aflat în punct, mașinile sunt preluate de către echipaje de poliţie şi jandarmi pentru a fi conduse spre locațiile stabilite pentru carantinare  sau  pentru  autoizolare.



În discuțiile Ministrulului Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela cu omologul maghiar, au convenit să poată fi deschise și punctele de la Petea și Turnu strict pentru deplasarea lucrătorilor transfrontalieri, având cetățenie română și ungară, care domiciliază în limita a 30 de kilometri de la linia de frontieră către interior.

 

Având în vedere timpii mari de așteptare înregistrați în anumite intervale orare, în vederea decongestionării punctului de trecere a frontierei Nădlac II și pentru funcționarea corespunzătoare a „culoarului verde”, partea română a propus ca acest punct să fie folosit în exclusivitate pentru camioane și traficul de mărfuri, urmând ca traficul de persoane să fie direcționat către NĂDLAC 1.

 

Începând cu ora 20:00 (ora României), traficul, prin punctul de trecere a frontierei NĂDLAC 1, a fost deschis numai pentru autoturisme.

 

Ca măsură suplimentară a fost mărit dispozitivul de ordine publică pe traseul NĂDLAC 1- Autostrada A1, inclusiv în localitățile Nădlac și Pecica, unde de o perioaqdă, mulțe persoane au optat pentru trecerea frontierei prin Vama Nădlac 1 pe jos, declarând că vin din Ungaria, apoi plimbându-se prin localitatea nădlac, spre disperarea autoritîților locale și a a locuitorilor din localitate.

 

Echipaje ale poliției rutiere vor însoți convoaie de maxim 10 autoturisme care vor fi preluate de la frontieră și însoțite până în județele de destinație prin preluarea escortei de fiecare inspectorat județean de poliție sau jandarmerie de pe traseu.