Ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru în vizită la Arad. Prima oprire: Spitalul Judeţean Arad - Declaraţii

Data publicare: Miercuri, 01 Aprilie, 2020 Total: 2403 accesari

Ministrul Sănătăţii  Nelu Tătaru în vizită la Arad. Prima oprire: Spitalul Judeţean Arad - Declaraţii

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătar a ajuns într-o vizită la Arad, la câteva zile după ce a fost numit în funcţie. 



Prima oprire a fost la Spitalul Judeţean Arad, unde a vizitat spitalul şi felul în care se desfăşoară activitatea, având în vedere că în judeţ, de la începutul crizei provocate de coronavirus s-au înregistrat 7 decese.







„Verificăm ce face un pacient care este simptomatic și este dus la Spitalul Județean din Arad, neștiind că este pozitiv. Aș vrea să văd și eu un traseu al acestui pacient, aș vrea să văd un personal medical, aș vrea să văd efectiv un management. Personal, cunosc circuitul unui pacient cu coronavirus. Vreau să văd în ce măsură este pregătit un spital, în ce măsură este pregătit un cadru medical, în ce măsură este protejat un cadru medical” a declarat Nelu Tătaru la Spitalul Județean din Arad. În aceste momente încă se află în control la Spitalul Județean.



”Am venit să văd ce face un pacient care ajunge la Spitalul Judeţean, neştiind că este pozitiv şi aş vrea să văd şi eu traseul acestui pacient, aş vrea să văd un personal medical, aş vrea să văd efectiv un management, după aceea putem să discutăm. Vreau să văd în ce măsură este pregătit un spital, în ce măsură este pregătit un cadru medical, în ce măsură este protejat un cadru medical şi în ce măsură consultul se efectuează pentru a putea...”, a declarat Nelu Tătaru, jurnaliştilor, imediat după ce a ajuns la Arad.


Ministrul Sănătăţii a explicat că la Arad a avut loc o transmitere comunitară a coronavirusului, după mai multe cazuri neidentificate la început. Tătaru a fost impresionat de o tănără rezidentă din Sicilia, care lucra la corturile de triaj din curtea Spitalului Judeţean Arad.

”E o transmitere comunitară extinsă în acest moment, nişte cazuri neidentificate la început, dispersia s-a făcut pe ce însemna personal medical, de la personal medical la ceea ce însemna pacienţi. Avem un personal medical cu un moral relativ scăzut, dar am fost impresionat aici, cel puţin la corturi, să văd o tânără rezidentă din Sicilia care ne tratează pe noi. Cred că şi acesta este un motiv pentru care medicii noştri ar trebui să înţeleagă că este un moment în care trebuie să fim împreună toţi, este un moment în care ar trebui să ne gândim la cei din judeţul arad, să ne gândim la cei din judeţele limitrofe”, a declarat Tătaru.





Întrebat de ce crede că au fost cazuri de infecţii în spital, Tătaru a spus că nu poate vorbi de neglijenţă, dar că o explicaţie ar fi lipsa protecţiei.

”La început a fost cazul sau cazurile neidentificate sau asimptomatice sau cu simptome nespecifice care au dat o transmitere locală, urmând apoi între cadrele medicale şi apoi între pacienţi să continue această transmitere şi am ajuns unde am ajuns astăzi. Nu pot să spun neglijenţă, poate că la un moment dat lipsa protecţiei, neidentificarea acelui caz şi atunci toate s-au dus de la sine”, a declarat Tătaru.