Veşti bune în plină pandemie. Când vrei se poate! Primul ventilartor mecanic produs în ţară a trecut primul test!

Data publicare: Duminica, 29 Martie, 2020 Total: 3534 accesari

Veşti bune în plină pandemie. Când vrei se poate! Primul ventilartor mecanic produs în ţară a trecut primul test!

Mijloacele de respirare asistată au un rol vital în tratarea cazurilor grave de COVID-19, iar cumpărarea sau producerea lor fac parte din strategia multor state de pe glob, precum SUA, Franța, Germania, Austria, Spania, iar acum pentru că toată planeta caută ventilatoare mecanice, manuşi, măşti, combinezoane, aparate de testare şi teste, iar necesarul este mult mai mic decât nevoile imediate ale statelor cuprinse de pandemie, şi România începe să realizeze că cea mai buna şansă este să ţi le produci singur nu să stai la mila altora.

 

Ideea de a proiecta și produce un ventilator mecanic românesc a pus în mișcare deja sute de persoane, specialiști în diverse domenii, care s-au adunat sub umbrela VentilaTM, scrie Tion.

„Primul test de funcționare al ventilatorului mecanic prototipat de echipa condusă de Călin Brandabur în cadrul inițiativei VentilaTM! Proiectarea mecanică și de acționare sunt, în principiu, finalizate. Urmează teste mecanice și reglaje, finalizarea software-ului și testarea lui!”, au anunțat sâmbătă cei de la VentilaTM.

Mai mult decât atât, specialiștii pregătesc pregătesc omologarea și certificarea ventilatorului, dar și producția și conexiunile cu furnizorii de materie primă.

„Avem 212 posesori individuali sau instituționali de imprimante și CNC-uri într-o rețea pe care vom încerca să o pregătim pentru începerea fabricației imediat ce avem o versiune acceptată de medicii anesteziști și care a trecut printr-un proces (sperăm minimal) de certificare/omologare. Vom încerca să construim un proces de printare distribuită în rețeaua, cu două variante de asamblare (în funcție de cerințele celor de la autoritatea de certificare): centralizată la Timișoara sau în centre regionale, pe măsură ce descoperim echipe care vor și pot prelua acest gen de activități. Rețeaua de fabricație va fi susținută de echipe de la firme de curierat. Pe moment avem o firmă de ciclocurierat din Timisoara, pe care vom încerca să o extindem și cu firme cu rețele naționale și alte firme de ciclocurierat din alte orașe. (Rețeaua e deschisă încă, încurajați-vă prietenii să ni se alature!)”, mai spun cei de la VentilaTM.

 

Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu izoletele care se folosesc la transportul pacienţilor infectaţi cu Covid19, cererea este extraodrinar de mare, iar în aceste momente se găsesc foarte greu pe pieţele internationale, aşa că a început producţia în serie a unei izolete 100% românească.



 

Dispozitivele medicale recepționate de Departamentul pentru armamente și Direcția medicală a MApN sunt produse în serie după un proiect de cercetare militară – „Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC”, dezvoltat de cercetători științifici militari specializați în proiecte în domeniul CBRN (amenințări de tip chimic, biologic, radiologic și nuclear). Prima comandă a MApN se ridică la un număr de aproximativ 100 de izolete, care vor fi distribuite, prin Direcția medicală, sistemului medical național. Producția de izolete va continua și după onorarea primei comenzi, pentru a răspunde cerinței în creștere pentru aceste dispozitive medicale.

 

La fel s-a întâmplat şi cu măştile de protective şi cu combinezoanele, la mare căutare în această perioadă, din cauza pandemiei.



Compania ROMARM a primit aprobare pentru producţia de echipamente sanitare, de măşti şi combinezoane, astfel încât să rămână în producţia strategică a României.

 

“Vreau să mă asigur că acest lucru se va întâmpla pentru că îmi doresc ca România să pornească această producţie de materiale esenţiale şi împreună cu ministrul de Finanţe vom suplimenta fondurile pentru toate companiile care doresc să facă acest lucru. De asemenea, mă aştept ca acea companie, până la sfârşitul săptămânii, pe care am anunţat că vrem să o sprijinim – repet nu îi voi da numele – să înceapă acea producţie de măşti şi să ajungem să producem 3,5 milioane ca primă companie de măşti într-o lună pentru România”, a explicat şeful de la Economie.



Astăzi, 29 martie, 
 a început producția primelor măști în România, anunță ministrul Economiei Virgil Popescu pe Facebook.

 

 


„Cu toate ”motoarele” turate mergem înainte. S-a început instalarea utilajelor și testul de producție. În scurt timp vor produce 150.000 de măști pe zi, iar din data de 15 aprilie se va ajunge la 500.000 de bucăți pe zi, respectiv, aproximativ 4 milioane de măști lunar. Le mulțumesc celor de la Techtex, membră a grupului Taparo, care produc materialul exterior al măștilor, primele două straturi, dar de acum și produsul finit. Vom ajuta compania românească să investească în continuare pentru a produce și ultimul strat pentru măști tot în țara noastră. Pentru că în aceste zile de criză globală avem nevoie de propriile resurse pentru a-i proteja pe români, pe cei din prima linie. Împreună facem România bine.”, scrie Popescu pe Facebook.

 

 

Concluzia este, CĂ SE POATE, însă până acum nu a fost se pare nici dorinţă, şI nici viziune, însă pandemia ne împinge să ne trezim la realitate.