COVID, COVID, dar să nu uităm că la noapte TRECEM la ORA DE VARĂ!

Data publicare: Sambata, 28 Martie, 2020 Total: 1450 accesari

COVID, COVID, dar să nu uităm că la noapte TRECEM la ORA DE VARĂ!

Trecerea la ora de vară se va face în ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea de 28 spre 29 martie 2020, când ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3:00 devenind ora 4:00. Adică, „dormim mai puțin”, cum se spune, iar 29 martie 2020 este cea mai scurtă zi a anului, având 23 de ore.

În perioada orei de vară, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore (față de două ore când e ora de iarnă).

 

Schimbarea orei, indiferent că este vorba de ora de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Acum psihicul este destul de încercat în această perioadă în care pandemia ne pune la încercare în primul rând din cauza panicii care ne înceracă creierul, însă cum multă lume stă acasă, probabil că trecerea va fi mai puţin resimţită.

Totuşi, schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Mai mult, studiile arată că în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal. Asta tocmai pentru că această schimbare favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane.