Ordonanță de urgență! Pedepse majorate pentru falsul în declarații și nerespectarea carantinei!

Data publicare: Joi, 19 Martie, 2020 Total: 943 accesari

Ordonanță de urgență! Pedepse majorate pentru falsul în declarații și nerespectarea carantinei!

Guvernul Orban a modificat Codul Penal în şedinţa din noaptea de miercuri spre joi. Se majorează astfel pedepsele pentru cei care nu respectă deciziile autorităţilor în domeniul gestonării crizei coronavirusului.

 

Guvernul s-a întrunit miercuri, în sistem de videoconferință, în prima întâlnire după instaurarea stării de urgență pe teritoriul României.  

 

"Am decis majorarea pedepselor pentru falsul în declaraţii privitor la epidemia de coronavirus. (...)
Am majorat pedepsele pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii răspândirii bolilor. Cei care nu respectă carantina, măsurile dispuse de autorităţi trebuie să ştie că li se vor întocmi dosare penale. Nu putem accepta ca cetăţenii responsabili care sunt în situaţia de a fi izolaţi la domiciliu sau în carantină să nu respecte aceste decizii, să umble liberi în societate şi să rişte să îmbolnăvească cetăţenii.

Este introdusă o nouă infracţiune: omisiunea de a da date. Dacă cineva nu dă informaţii complete privitor la persoanele cu care a intrat în contact se consideră că este o omisiune în furnizarea de informaţii corecte către autorităţi", a declarat Ludovic Orban, joi dimineața.


Potrivit noilor prevederi, pedepsele cu inchisoarea cresc astfel:

 

– de la 1 la 5 ani pentru nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase daca a pus in pericol sanatatea, integritatea sau viata uneia sau mai multor persoane sau a creat un pericol cu privire la raspandirea unei boli infectocontagioase:

 

– de la 1 la 5 ani pentru omisiunea de a divulga autoritatilor competente in prevenirea, combaterea si tratarea bolilor infectocontagioase a unor informatii esentiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat in contact cu o persoana suspecta sau confirmata ca fiind infectata cu o boala infectocontagioasa, precum si orice alte informatii necesare efectuarii anchetelor epidemiologice

 

– de la 5 la 15 ani daca faptele prevazute mai sus au avut drept rezultat moartea victimei