Ungaria permite deplasarea românilor blocați la granița cu Austria

Data publicare: Marti, 17 Martie, 2020 Total: 3940 accesari

Ungaria permite deplasarea românilor blocați la granița cu Austria

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu a purtat, marți, o discuție cu omologul ungar, Péter Szijjártó, pentru deblocarea tranzitului cetățenilor români de la granița dintre Austria și Ungaria.

 

Citeşte şi: Sute de români blocaţi la vama dintre Austria și Ungaria, după ce Ungaria închis granițele


Discuția a survenit pe fondul deciziei Ungariei de a închide granițele pentru traficul de persoane, decizie care a devenit aplicabilă începând cu data de 17 martie, ora 00.00, situație care, în absența unei notificări prealabile oficiale, a dus la crearea unor blocaje la frontiera dintre Austria și Ungaria, pe sensul de intrare pe teritoriul ungar, se arată într-un comunicat remis de MAE.


Update:  
Ministrul ungar de externe Péter Szijjártó a confirmat că Ungaria va sprijini, ca măsură de excepţie, aplicată o singură dată, repatrierea cetăţenilor români blocaţi la punctul de frontieră Nickelsdorf, la frontiera dintre Austria şi Ungaria.

 

Coridorul umanitar se va deschide în această noapte.

Cei 3500 de romani vor fi escortaţi de Poliţia maghiară pe tot parcursul coridorului, până la cele trei puncte de trecere a frontierei prin care li se va permite intrarea în România, iar pe parcursul tranzitării Ungariei nu au voie să se oprească.

După intrarea în ţară, în funcţie de ţările din care au plecat, vor fi triaţi, o parte din ei vor intra în centre de carantină pentru 14 zile, iar o parte vor fi în izolare la domiciliu.