Preşedintele Iohannis a anunțat principalele măsuri aduse de Starea de Urgență

Data publicare: Luni, 16 Martie, 2020 Total: 1065 accesari

Preşedintele Iohannis a anunțat principalele măsuri aduse de Starea de Urgență

Klaus Iohannis a anunțat că România va intra în stare de urgență.

Decretul referitor la declararea stării de urgență a fost publicat în Monitorul Oficial! Astfel, toate măsurile intră în vigoare din acest moment.

Principalele consecințe:

– Suspendarea cursurilor în școli și sistem universitar și preuniversitar

– Posibila plafonare a prețurile la servicii, combustibil și medicamente

– Gratuitate totală în Sănătate

– Măsuri pentru angajați

 

 

Prețurile la medicamente, alimente de strictă necesitate servicii de utilitate publică vor putea fi plafonate, dacă va fi nevoie, pe perioada stării de necesitate, a anunțat luni președintele Klaus Iohannis, care a prezentat principalele prevederi ale decretului semnat de șeful statului.

 

Serviciile medicale pentru tratarea cazurilor de coronavirus se acordă tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României Pentru persoanele aflate la domiciliu, se vor stabili măsuri de sprijinire.

 

Prevederile legii privind acordarea unor zile libere pentru părinți nu se aplică angajaților sistemului de Apărare, unități sanitare și alte categorii. Aceste categorii au dreptul la majorarea salariului în situația în care celălalt părinte nu beneficiază de drepturile reglementate în această lege.

Nu mai e necesară deplasarea la sediul instituțiilor pentru depuneri de cereri pentru alocare de prestații sociale, pot fi depuse electronic.

 

Am decis suspendarea efectuării controalelor la angajatori de către ITM Activitatea în Juastiţie va continua doar în cazurile de urgență deosebită Guvernul poate adopta măsuri de susţinere a activităţii economice pentru sectoarele afectate.

 

Guvernul va anunța în curând pachetul de soluții pregătit. Se va asigura continuitatea tuturor serviciilor de utilitate publică şi funcţionarea sistemului energetic naţional.

 

Starea de urgență permite autorităților să adopte gradual sau imediat măsuri precum închiderea granițelor, a unor restaurante, cafenele, cluburi Poate fi interzisă gradual circulația rutieră, feroviară, aeriană, navală, pe diferite rute.

 

Ca măsură de primă urgenţă, cu aplicare graduală, este şi identifdicarea şi rechiziţionarea de stocuri, capacități de producție, medicamente utilizate. Sunt măsuri extreme, cu impact direct asupra vieții cotidiene. Ele vor avea un caracter temporar însă sunt necesare acum pentru a preveni un rău mult mai mare în viitor. Tot ce facem se subsumează obiectivului primordial de a proteja viața oamenilor.