Primarul Zăbraniului, Marian Toader, condamnat la 4 ani de închisoare!

Data publicare: Luni, 09 Martie, 2020 Total: 5266 accesari

Primarul Zăbraniului, Marian Toader, condamnat la 4 ani de închisoare!

În 2015, DNA Timișoara îi trimitea în judecată pe Marian Toader, Radu-Viorel Popa, Jean Cîrja și Simon Petru Faur pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.

 

Firma pe care au fost încasate aceste sume, era administrată de Popa Radu Viorel în cadrul celor două campanii de reconversie viticolă (în perioada 2010-2011 și 2011-2012) fiind vorba  de 13.666.917 lei (aproximativ 3 milioane euro).

 

Luni 9 martie, Tribunalul Arad l-a condamnat pe Marian Toader la la 4 ani de închisoare, instanța interzicându-i, ca pedeapsă complementară,  exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptului de a ocupa o funcţie de conducerea în cadrul unei persoane juridice de drept public pe o perioadă de 3 ani.


De asemenea ca pedeapsă accesorie, instanţa i-a interzis exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptului de a ocupa o funcţie de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale, instanța deducând din pedeapsa primarului durata reţinerii şi a arestului la domiciliu de la data de 26.05.2015 până la data de 25.06.2015.

 

Pentru ceilalţi inculpaţi din dosar, instanţa a hotărât:

Radu Viorel-Popa: 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă a impozitelor, taxelor sau ărât că contribuţiilor in scopul obţinerii fără drept a rambursarii de TVA.  Instanţa a hotâ că inculpatului i se aplică pedeapsa cea mai grea, adică ceea de 4 ani închisoare la care adaugă un spor reprezentând 1/3 din totalul celorlalte pedepse, respectiv 2 ani, rezultantând de 6 ani închisoare.

 

 - Valer Pop: 3 ani închisoare pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și la alți 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. Instanţa a hotărât pentru Valer Pop  că acestuia i se va aplica pedeapsa cea mai grea şi va executa 3 ani de închisoare, la care a adaugat un spor, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă, urmând ca acesta să execute 4 ani de închisoare.

 

- Jean Cîrja: instanţa l-a condamnat la 3 ani închisoare pentru complicitatea la săvârşirea infracţiunii de prezentare documente inexacte pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și la alți 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de spălare de bani în formă continuată. Judecătorii i-a aplicat acestuia pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani închisoare la care au adaugat un spor, reprezentând 1/3 din cealaltă pedeapsă, rezultând o pedeapsă de 4 ani.

 

- Simon Petru Faur: pentru acesta instanţa a hotărât o condamnare 2 ani  cu suspendare.

 

Pentru societăţile implicate, instanţa a hotărât confiscarea a aproape 2 milioane de lei şi a 56 ha de plantaţie viticolă.

 

Tribunalul Arad a mai admis acțiunea civilă formulată de către partea civilă Agenţia de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură și pe cale de consecinţă:


“obligă inculpații Radu Viorel Popa și SC Belle Fruct SRL în solidar la plata sumei de 13 602 219,30 lei; obligă inculpatul Valer Pop și SC Merișor Vest SRL – în solidar cu inculpatul Radu Viorel Popa până la concurența sumei de 7 092 060,68 lei; obligă inculpatul Jean Cîrja și inculpatele SC Petrobotrans SRL și SC Jean Trans Company SRL în solidar cu inculpatul Radu Viorel Popa până la concurența sumei de 8 162 882,54 lei; obligă inculpatul Simon Petru Faur și inculpata SC Vicarforest SRL în solidar cu inculpatul Radu Viorel Popa până la concurența sumei de 1 916 267,44 lei; obligă inculpata SC Best New Mill SRL – în solidar cu inculpatul Radu Viorel Popa până la concurența sumei de 3 587 767,08 lei”.

 

Judecătorii au admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Consiliul local al Comunei Zăbrani şi „în consecinţă obligă inculpatul Marian Toader la plata sumei de 110 250 euro, reprezentând prejudiciul cauzat UAT Consiliul Local Zăbrani”.



Tribunalul Arad a mai admis și acțiunea civilă formulată de partea civilă ANAF – Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad şi în consecinţă “obligă pe inculpatul Radu Viorel Popa să achite în favoarea acestei părţi civile suma de 141 076,84 lei la care se adaugă accesorii, respectiv dobânzi şi penalităţi aferente în condiţiile Codului de procedură fiscală, calculate de la data scadenţei, până la data plăţii efective a debitului”.

 

 

Judecătorii au mai dispus menţinerea măsurilor asigurătorii luate de procuror prin ordonanţa din 8 iunie 2015, după cum urmează:

Marian Toader - 22 imobile (2 constructii cu teren şi 20 terenuri extravilane)

Radu Viorel Popa – 1 teren extravilan

Jean Cîrja - 23 imobile (2 apartamente, 1 teren intravilan cu construcții, un teren intravilan și 19 terenuri extravilane)

Valer Pop – 2 terenuri extravilane.