Arhitectul Ludovic Szantay are de sâmbătă o statuie în faţa edificiului pe care l-a proiectat

Data publicare: Duminica, 23 Februarie, 2020 Total: 1756 accesari

Arhitectul Ludovic Szantay are de sâmbătă o statuie în faţa edificiului pe care l-a proiectat

Statuia renumitului architect arădean Ludovic Szantay, a fost amplasată a fost amplasată la intrarea în Palatul Cultural din Arad, clădire construită după planurile acestuia, în perioada 1911 – 1913.

 

Statuia, realizată de sculptorul Kocsis Rudolf, şi a fost dezvelită sâmbătă, în prezența oficialităților locale. La festivitate a participat eurodeputatul Gheorghe Falcă, fost primar al Aradului care a şi iniţiat în perioada în care a fost primar restaurarea integrală a Palatului Cultural, inclusive a sălii Filarmonicii, viceprimarii Levente Bognar şi Ionel Bulbuc, precum şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Arad Sergiu Bîlcea.



   

„Prin amplasarea acestei statui se doreşte cinstirea şi omagierea unei personalităţi arădene şi totodată punerea în valoare şi creşterea atractivităţii clădirii Palatului Cultural, care adăposteşte sediile Filarmonicii de Stat din municipiul Arad şi a Muzeului Judeţean Arad. Având în vedere că până în prezent arhitectul Ludovic Szantay, născut şi înmormântat la Arad, nu a avut o statuie în municipiul Arad, realizarea investiţiei reprezintă un gest de apreciere pentru realizările acestuia, care au contribuit în mare măsură la conturarea arhitecturii unor importante clădiri ale oraşului de pe Mureş, cu care astăzi ne mândrim“, a spus Levente Bognar, viceprimarul municipiului Arad.



 

„Arhitectul scoate pălăria în fața arădenilor și așteaptă să-i fie recunoscute meritele, într-o poziție umilă, de lungă așteptare. Privirea lui este îndreptată spre turnul Primăriei. Această poziție stabilă pe ambele picioare îi este foarte potrivită pentru această așteptare îndelungată. Este important de amintit că această statuie este prima din Arad fără soclu, fără postament, dar în această situație, Palatul Cultural, opera emblematică a sculptorului Ludovic Szantay este propriul soclu. Sursa de inspirație a fost o fotografie de epocă din 1906 care il reprezintă pe Szantay foarte tânăr, în momentul predării Bisericii Evanghelice“, a spus sculptorul Kocsis Rudolf.


 

Ludovic Karoly Szántay s-a născut la Arad, în data de 20 februarie 1872, a urmat cursurile Şcolii Elementare şi ale Gimnaziului Maghiar din Arad, apoi liceul în Budapesta şi Politehnica din Zürich.








72 de clădiri, case şi edificii economice, tehnice, culturale şi religioase, poartă semnătura lui Ludovic Karoly Szántay printre care: Biserica Luterană, Gara Aradului, Palatul Cenad, Palatul Szántay, Palatul Bohuș, Palatul Kohn, Palatul Lloyd.

 

“Un proiect european de aproximativ 4 milioane de euro a schimbat fața Palatului Cultural din Arad. Acoperișul, fațada principală și sala de spectacole au fost reabilitate, Palatul Cultural redevenind o bijuterii arhitecturală din patrimoniul Aradului.
Punctul final în acest proiect l-a constituit dezvelirea statuii lui Ludovic Szántay, arhitectul arădean care a proiectat Palatul Cultural, și organizarea unui concert special de orgă - o investiție de aproximativ 3 milioane de lei din bugetul local, prima investiție de acest tip din România ultimilor 60 de ani.

Administrația PNL Arad a înțeles nevoia de dezvoltare culturală a unui oraș și importanța investițiilor în acest domeniu.

Investim în continuare pentru calitatea vieții arădenilor!” a scris Gheorghe Falcă pe pagina de Facebook.

De la ora 18.30 a fost programat vernisajul expoziției dedicată lui Ludovic Karoly Szántay, iar apoi seara s-a încheiat cu un concert festiv, vocal simfonic cu orgă, organizat de Filarmonica arădeană.