Sepsi Sfântu Gheorghe - FCC Baschet Arad 80-67, în finala Cupei României! Antrenorul Rodriguez, acid la adresa arbitrajului: „Nu am mai văzut niciodată așa ceva!”

Data publicare: Luni, 17 Februarie, 2020 Total: 3421 accesari

Sepsi Sfântu Gheorghe - FCC Baschet Arad 80-67, în finala Cupei României! Antrenorul Rodriguez, acid la adresa arbitrajului: „Nu am mai văzut niciodată așa ceva!”

FCC Baschet Arad a pierdut în ultimul act al Cupei României la baschet feminin, ediţia 2019-2020. Gazda turneului final, Sepsi Sfântu Gheorghe, s-a impus cu 80-67. Pe sferturi: 14-24, 35-12, 14-15, 17-16.

 

Diferenţa de scor este una prea drastică după după cele întâmplate pe parchetul „Sepsi Arena”. Cel puțin în debutul disputei cu campioana ultimelor ediții ale LNBF, echipa arădeană a dat senzaţia că poate spera la câştigarea trofeului, dar inexactitatea la aruncări în momentele cheie ale jocului, a spulberat visele „galben-albastrelor”.

 

Dar, pe de altă parte, arbitrii şi-au făcut simţită prezenţa mai mult decât era necesar. Iar formația dezavantajată a fost, evident, cea oaspete. În primul act,  gazdele au primit nu mai puţin de 27 de aruncări libere (?!), faţă de doar două (!) ale FCC Baschet Arad. Atât președintele Marcel Urban, cât și antrenorul Manuel Rodriguez au protestat vehement, dar s-au ales doar cu penalitatea faultului tehnic.

 

Practic, diferenţa în acest meci s-a făcut exact la acest capitol. În rest, echipa din oraşul de pe Mureş a fost mai bună la aruncările din acţiune: 48 % la cele de la semi-distanţă şi 46% din afara semicercului, în comparaţie cu covăsnencele, care s-au oprit la 37%, respectiv 31%.

 

Chiar dacă FCC-ul a început mai bine întâlnirea și a încheiat primul sfert în avantaj, 24-14, a urmat un sfert doi slab. Totul și pe fondul deciziilor aiuristice ale „fluierașilor” Alexandra Stan, Amalia Marchis şi Tiberiu Serbulea și, implicit, a tensiunii creată în teren și pe marginea sa. Astfel, Sfântu Gheorghe a trecut în avantaj după 10 minute aproape perfecte.

 

După 49-36 la pauza mare, Aradul a reușit să echilibreze duelul în partea secundă, însă nu a putut să recupereze „ecartul” de puncte până la ultima sirenă. FCC Baschet Arad a bifat a doua finală pierdută în Cupa României, după cea din 2007, când fusese învinsă de rivala din Târgoviște. „Galben-albastrele” rămân cu trofeele cucerite în 2011 și 2014.

 

Antrenorul Manuel Rodriguez și-a felicitat jucătoarele, dar a și atacat arbitrajul finalei: „Sunt foarte mândru de echipa mea și de modul în care a reușit să joace de la egal al egal cu formația ce a dominat România în ultimele cinci sezoane. Jos pălăria pentru efortul depus astăzi de jucătoarele mele! Am fost antrenor în mai multe țări europene, dar n-am văzut niciodată așa ceva, un criteriu de arbitraj atât de diferit pentru două echipe într-un meci. Ba mai mai mult, vorbim și despre o finală de Cupă. Și vorbesc cu date statistice reale, nu le inventez! Cum este posibil ca o echipă să aibă 27 de aruncări libere în prima repriză, iar cealaltă echipă doar două aruncări libere? Cum este posibil ca o echipă să facă 19 faulturi în primele 20 de minute, iar cealaltă echipă doar 5? Sper și îmi doresc ca Federația să analizeze video acest meci și să realizeze că acest manieră de arbitraj nu ajută baschetul din România.”

 

Formaţii şi marcatoare:

 

Sf. Gheorghe: Mandache 24 puncte, Vucetic 14, Tobin 11, Givens 10, Topuzovic 6, Demeter 5, Pasic 5, Părău 3, Orban 2, Catinean, Nagy şi Kovacs.

 

Arad: Robinson 23 puncte, Karakasevic 14, Ardelean 9, Hadzovic 9, Webb 6, Pop 2, Bartok 2, Akathiotou 2, Mercea, Fodor, Neagu şi Ciotir.

 

baschetarad.ro

 

Foto: Andreea Vlase