Numărul de copii în grupe scăzut la 17 în grădiniță, 22 în învățământul primar și 26 în gimnaziu și liceu

Data publicare: Marti, 11 Februarie, 2020 Total: 3210 accesari

Numărul de copii în grupe scăzut la 17 în grădiniță, 22 în învățământul primar și 26 în gimnaziu și liceu

Potrivit proiectului de lege care a fost aprobat în seara zilei de luni 10 februarie a.c., prevede că, în situații excepționale, grupele de la grădiniță și clasele de elevi de la școală pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim.

Proiectul de lege votat luni 10 februarie a.c., prevede că, în învățământul preuniversitar, formațiunile de studiu cuprind grupe, clase sau ani de studiu, după cum urmează:

a) educația antepreșcolară [creșele]: grupa cuprinde în medie 6 copii, dar nu mai puțin de 3 și nu mai mult de 8;

b) învățământul preșcolar [grădinițele]: grupa cuprinde în medie 12 preșcolari, dar nu mai puțin de 6 și nu mai mult de 17;

c) învățământul primar: clasa cuprinde în medie 17 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 22;

d) învățământul gimnazial: clasa cuprinde în medie 22 elevi, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 26;

e) învățământul liceal și profesional: clasa cuprinde în medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;

e1) învățământul dual: clasa cuprinde medie 22 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 26;

În situații excepționale, formațiunile de preșcolari sau de elevi pot funcționa peste efectivul maxim, cu cel mult 2 preșcolari/elevi, după caz, peste numărul maxim, mai prevede proiectul de lege votat de Senat.

În prezent, legea modificată le permite școlilor și grădinițelor să încalce limitele, fără a prevedea un prag pentru excepții.

De asemenea, n
oua lege mai prevede că nivelul antepreșcolar poate fi organizat în creșe pentru vârsta de 0-3 ani sau în grădinițe pentru vârsta 2-3 ani. În textul adoptat astăzi se arată că grădinițele pot înființa grupe “pentru vârsta 2-3 ani”. Metodologia pentru organizarea unităților de educație timpurie antepreșcolară se stabilește de către Ministerul Educației, care concepe și curriculumul specific pentru copiii sub 3 ani. Personalul care va lucra la aceste grupe va trece de la primării, în gestionarea Ministerului Educației, similar statutului educatorilor.

sursa: edupedu.ro