Ministrul Educației, Monica Anisie: ”Un prim pas pentru deblocarea decontării navetei elevilor”

Data publicare: Miercuri, 05 Februarie, 2020 Total: 1427 accesari

Ministrul Educației, Monica Anisie: ”Un prim pas pentru deblocarea decontării navetei elevilor”

Marți 4 februarie a.c., în ședință, Guvernul a adoptat o Ordonanța de Urgență pentru modificarea art. 84, alin. (3) din Legea educației naționale nr. 1/2011, prin care este reglementată și, în același timp deblocată, decontarea navetei pentru elevi.

Acest document pune în acord legislaţia cu o decizie a Curţii Constituţionale care a considerat că este neconstituţională expresia pe bază de abonament.

Actul reglementează decontarea navetei elevilor de nivel liceal care nu sunt şcolarizaţi în localitatea de domiciliu. Acestora li se vor deconta cheltuielile de transport de tip navetă zilnică, pe distanțe în limita a 50 km sau li se va deconta contravaloarea a opt călătorii dus-întors pe semestru dacă locuiesc la internat sau în gazdă, potrivit edupedu.ro

Aproape 430 de mii de elevi fac naveta zilnic la școală, potrivit edupedu.ro, iar timpul mediu petrecut pe drum e mai mare pentru elevii care învață în orașe, mai scrie sursa citată. 

Decontarea se va realiza din bugetul Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin unităţile de învăţământ în cadrul cărora elevii sunt şcolarizaţi, pe baza documentelor justificative, emise de operatorii de transport.

Curtea Constituțională a decis că decontarea pe bază de abonament este neconstituțională, deoarece pot crea o diferență de tratament juridic între elevii ce pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective, de exemplu, lipsa transportului în comun, nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare, mai scrie edupedu.ro

Ca să poată fi aplicatăm ordonanţa trebuie urmată de o hotărâre de Guvern în care să fie detaliate normele de aplicare.

sursa: edupedu.ro
sursa foto: pexels.com