Bugetele locale cât şi excedentele bugetare pentru anul 2020 au fost votate atât la Consiliul Judeţean cât şi la Primărie

Data publicare: Sambata, 01 Februarie, 2020 Total: 1083 accesari

Bugetele locale cât şi excedentele bugetare pentru anul 2020  au fost votate atât la Consiliul Judeţean cât şi la Primărie

Vineri, 31 ianuarie, a fost o zi de foc atât la Consiliul Judeţean Arad cât şi la Primăria Municipiului Arad, două şedinţe au fost programate, una la ora 13.00 la C.J.A. iar alta la ora 14.00 la Primăria Arad,  pentru adoptarea bugetului pentru anul 2020 cât şi repartizarea excedentului bugetar a celor două instituţii.

 

Este foarte important că la finalul lunii ianuarie atât judeţul cât şi municipiul au bugetele adoptate, aşa cum este şi firesc, spre deosebire de anul trecut (2019) când din cauza adoptării târzii a bugetului naţional, primăriile şi consiliile judeţene nu au putut să-şi adopte bugetele locale pentru că guvernului Dăncilă nu-i ieşeau calculele şi nu se înţelegeau cum şă-şi împartă banii, iar atât CJA, cât şi Primăria şi-au adoptat bugetele abia în luna aprilie.

 

La C.J.A., peste 115 milioane de lei, sume provenite din excedentul bugetar al anilor trecuți, vor întregi investițiile Consiliului Județean, fie pentru asigurarea derulării unor proiecte, fie pentru cofinanțarea altora. De asemenea, o parte a excedentului bugetar va fi utilizată pentru a asigura funcționalitatea instituțiilor subordonate.


„Excedentul bugetar provine din sumele necheltuite cu unele proiecte sau din economiile rezultate în urma unor licitații. Acest excedent este folosit pentru a finanța sau cofinanța noi investiții, pentru a asigura în continuare finanțarea unor investiții aflate în derulare. Sunt bani pe care îi investim inclusiv în buna desfășurare a activității instituțiilor subordonate, în dotarea acestora cu aparatură necesară și pentru a contribui la finanțarea proiectelor acestora”, a afirmat Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.
Sumele repartizate au în vedere investiții în mai multe domenii, pornind de la sănătate, protecția categoriilor sociale vulnerabile, cultură, protecția împotriva dezastrelor, infrastructura rutieră etc.
a declarat preşedintele C.J.A. Iustin Cionca.

Sedinţa C.J. Arad



 

“Excedentul este prevăzut și în acest an pentru continuarea investițiilor. Este un buget pe care noi am încercat să-l facem echilibrat, atât cultura și sportul, cât și investițiile regăsindu-se în el. Veniturile sunt estimate, cheltuielile sunt prognozate și așa cum prevede legea, după 6 luni poate fi rectificat. Cu siguranță va fi îmbunătățit, astfel încât pe parcursul anului 2020 să avem și investiții la Arad și reparații, să avem și fațade noi și activități culturale, dar să susținem și sportul. Să avem din toate, cât mai mult posibil, evident în limita unui buget care este la nivelul anului 2013 ca urmare a modificărilor legislative din ultimii ani. De aceea trebuie să fim atenți la cheltuieli, astfel încât să ne rămână bani pentru investiții. Un oraș care nu investește este un oraș care nu se dezvoltă”, a precizat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț. 

Sedinţa C.L.M. Arad