Noile cărți de identitate obligatorii de la 12 ani!

Data publicare: Miercuri, 15 Ianuarie, 2020 Total: 4559 accesari

Noile cărți de identitate obligatorii de la 12 ani!

Se schimbă buletinele de identitate. Guvernul a anunțat, printr-un comunicat, primele detalii despre noile buletine de identitate, dar și ce se întâmplă în cazul în care refuzi eliberarea unui act de identitate electronic. 

 

Un nou proiect al MAI face referire la schimbări majore legate de cărțile de identitate ale românilor, începând cu vârsta la care vei intra în posesia buletinului.

 

Prin proiect se creează cadrul legal național pentru asigurarea aplicării directe a Regulamentului (UE) 2019/1157, astfel ca actele de identitate românești să respecte standardele stabilite la nivelul UE, în principal cele care privesc elementele de securitate, anunță MAI.

 

Până acum, un copil avea primul buletin de la vârsta de 14 ani. Așa pare să fi fost dintotdeauna. Dacă se materializează un nou proiect al MAI, românii vor putea opta pentru cărți electronice de identitate de la vârsta de 12 ani. Noile documente identificare, la fel ca pașapoartele biometrice, sunt prevăzute cu un cip pe care sunt stocate imaginea facială și două amprente în format digital.

 

Noul act de identitate modernizat poate fi folosit pentru autentificarea în platforma informatică specifică asigurărilor de sănătate din țara noastră. Nu știm dacă noul format de buletine va fi implementat la scară largă, dar oficiali de la Ministerul Afacerilor Interne au înaintat în dezbatere un proiect în acest sens.

 

Actul electronic de identitate se va elibera obligatoriu pentru persoane cu vârsta de 12 ani și, opțional, sub această vârstă, la solicitarea părinților sau a reprezentanților legali. Mai exact la articolul 16, alineatele (2) şi (3) se modifică și vor avea următorul cuprins:

,,(2) Cartea de identitate simplă şi cartea electronică de identitate se eliberează:

  1. a) cu valabilitate de 6 ani, pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani;
  2. b) cu valabilitate de 10 ani, după împlinirea vârstei de 18 ani;
  3. c) cu valabilitate nelimitată, după împlinirea vârstei de 70 de ani.

(3) De la data asigurării infrastructurii tehnice necesare eliberării cărții electronice de identitate, cetăţenii români pot opta pentru eliberarea:

  1. a) unei cărţi electronice de identitate;
  2. b) unei cărţi de identitate simple, cu excepţia minorilor cu vârsta cuprinsă între 0 şi 12 ani.”

Tot ca element de noutate, se creează posibilitatea cetăţenilor români cu domiciliul în străinătate de a obține un act electronic de identitate, fără a mai fi necesară stabilirea domiciliului în România. Nu în ultimul rând, pentru cei care nu doresc, din orice motiv, o carte electronică de identitate, va exista opțiunea de a solicita eliberarea unei cărți de identitate simple; aceasta nu va conține elemente sau date electronice, dar va prezenta un grad ridicat de securitate.