În urma dovezilor apărute, Iranul recunoaşte până la urmă că a doborât avionul ucrainian!

Data publicare: Sambata, 11 Ianuarie, 2020 Total: 2485 accesari

În urma dovezilor apărute, Iranul recunoaşte până la urmă că a doborât avionul ucrainian!

Avionul ucrainean, care s-a prăbuşit la începutul acestei săptămâni în Iran, zbura aproape de un sit militar sensibil şi a fost doborât din cauza unei erori umane, a informat televiziunea de stat iraniană sâmbătă, transmite Reuters.

 

Citeşte şi: Avionul ucrainian care s-a prăbușit în Iran a fost doborât de o rachetă iraniană

  

Într-un mesaj pe Twitter, Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a spus că doborârea Boeingului 737-800 a fost rezultatul ”unei erori umane într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a dus la dezastru”. Totodată, președintele iranian Hassan Rouhani a transmis că Republica Islamică ”regretă profund această greșeală dezastruoasă”.

 

Potrivit AFP, armata iraniană recunoaşte că a lovit avionul din "eroare".

176 de oameni, majoritate iranieni și canadieni au pierit în această catastrofă. Aeronava a fost confundată  cu o țintă ostilă după ce a părut să se îndrepte spre o bază a Gardienilor Revoluției, care erau în stare de alertă, după cum arată comunicatul militar iranian.

Cei vinovați vor fi judecați, adaugă comunicatul, însoțit de scuze oficiale.

 

„În aceste condiții sensibile și cruciale, zborul 752 al Ukrainian International Airlines a decolat de pe aeroportul Imam Khomeini și în timp ce făcea mișcări de rotație, aeronava s-a apropiat în mod sensibil de centrul militar al Gardienilor Revoluției la o altitudine și în condiții de zbor care au făcut să pară o țintă ostilă. Din cauza acestor circumstanțe, aeronava a fost lovită neintenționat și din păcate, a dus la moartea multor iranieni și cetățeni străini”, a transmis armata iraniană.