Avionul ucrainian care s-a prăbușit în Iran a fost doborât de o rachetă iraniană

Data publicare: Vineri, 10 Ianuarie, 2020 Total: 2733 accesari

Avionul ucrainian care s-a prăbușit în Iran a fost doborât de o rachetă iraniană

„Avem informaţii ale serviciilor din surse multiple, inclusiv din partea aliaţilor şi propriilor servicii, iar aceste informaţii arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Poate că acest lucru s-a întâmplat în mod neintenţionat”, a declarat Justin Trudeau(premierul Canadei), conform postului CTV şi publicaţiei National Post.


Citește și: 
Catastrofă aeriană! Avion ucrainean cu 180 de oameni la bord, prăbuşit în Iran

 

„Există evoluţii importante privind potenţialele cauze ale prăbuşirii, iar canadienilor trebuie să li se comunice aceste lucruri. Familiile victimelor canadiene vor răspunsuri, toţi canadienii vor răspunsuri. Eu vreau răspunsuri. Acest lucru înseamnă concluzii, tragere la răspundere, dreptate. Nu vom fi liniştiţi până nu le obţinem”, a subliniat Trudeau.

Avionul de pasageri ucrainean  prăbușit,  probabil a fost doborât cu o rachetă lansată de artileria antiaeriană iraniană, afirmă și oficiali militari americani, în timp ce Guvernul Marii Britanii exprimă „preocupare” privind această ipoteză.


Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 au murit după prăbuşirea aeronavei.

Un oficial de la Pentagon, unul din cadrul comunităţii de informaţii din SUA şi un oficial irakian au declarat pentru Newsweek că avionul Boeing 737–800 a fost doborât de o rachetă antiaeriană Tor-M1 (Gauntlet, conform terminologiei NATO).

Evaluarea Pentagonului este că atacul a fost accidental, în contextul în care artileria antiaeriană iraniană era activă de teama unei riposte a Statelor Unite la atacurile cu rachete asupra bazelor militare din Irak.