România, pe ultimul loc în Europa! Alocația unui copil în România este 1 euro pe zi!

Data publicare: Marti, 07 Ianuarie, 2020 Total: 1003 accesari

România, pe ultimul loc în Europa! Alocația unui copil în România este 1 euro pe zi!

Alocația unui copil în România este 1 euro pe zi. Comparație cu statele UE: România, pe ultimul loc în Europa la beneficiile sociale acordate copiilor și familiilor

  

Alocația pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani este în prezent de 150 de lei pe lună, în România, majorată de la 84 de lei în 2019. Transformată în euro la cursul de azi al BNR, suma înseamnă 31,4 euro, adică 1 euro pe zi. În comparație cu statele europene analizate de Edupedu.ro folosind datele publicate de Comisia Europeană, alocația din România este una dintre cele mai mici, alături de alocația din Bulgaria, cea din Polonia și Slovacia. Potrivit Eurostat, cheltuielile României cu beneficiile sociale pentru copii și familie sunt cele mai mici din Uniunea Europeană.

În România au fost 3.574.835 de copii cu vârste cuprinse între 0 şi 18 ani, care au primit alocaţie de stat în luna octombrie 2019.

 

Ca să nu ne raportăm la țările din vestul Europei, și să avem un termen de comparație mai apropiat în funcție de nivelul de trai, iată cum stau comparativ țările din europa de est la acest capitol. Polonia diferențiază pe vârste alocația: până la 5 ani, 22 de euro, până la 18 ani 28 de euro, iar între 18 și 24 de ani, 31 de euro/lună.

Slovacia are o alocație de 23,68 de euro/lună.

Slovenia acordă între 114 euro și 30 de euro pe lună, în funcție de venitul familiei, potrivit.

Bulgaria acordă 40 de Leva (20,45 euro) – alocația crește pe măsură ce numărul de copii dintr-o familie, crește.

Croația are un nivel al alocațiilor stabilit în funcție de venitul pe membru de familie. Media este de 72 de euro/copil, iar alocația minima este de 27 de euro.

În Cehia sistemul este asemănător. De exemplu, pentru o familie cu un copil de până la 5 ani, alocația este de 298 de euro.

Ungaria are o alocație de 37 de euro/lună pentru o familie cu un copil. Suma crește în cazul a mai mulți copii, dar și când sunt familii mono-parentale sau care au copii cu dizabilități.