Sfântul Ion, 7 ianuarie: tradiții și superstiții

Data publicare: Marti, 07 Ianuarie, 2020 Total: 1119 accesari

Sfântul Ion, 7 ianuarie: tradiții și superstiții

După cum aflăm din Vechiul Testament, Sfântul Ioan Botezatorul (Sfântul Ion) s-a născut în familia preotului Zaharia. Elisabeta, mama sa, era rudă cu Fecioara Maria, mama lui Iisus. Prorocul Ioan a început să predice înaintea lui Iisus, având rolul de a pregăti poporul pentru primirea Mântuitorului şi a-l face cunoscut.

Prin botezarea oamenilor în Iordan, el, de fapt, îi pregătea pentru adevăratul botez, cel în duh, pe care l-a adus Iisus Hristos. Sfântul Ioan avea mulţi ucenici care îl urmau. El nu era un orator desăvârşit, dar avea darul de atrage oamenii spre el.

Data de 7 ianuarie este foarte importantă pentru credincioși. De altfel, mii de români își sărbătoresc astăzi onomastica. Această zi abundă în tradiții și superstiții.

 

Superstiții în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Pe 7 ianuarie, este bine să petreci și să râzi. Cine nu se bucură azi, va fi nefericit tot anul.

Mare atenție, la petrecere nu se bea vin roșu, deoarece această băutură amintește de martirajul Sfântului Prooroc Ioan, care a murit în numele credinței. Se bea vin alb, sfințit la Biserică.

În această zi, nu se taie nimic cu cuţitul, totul se rupe cu mâna şi nu se mănâncă fructe şi legume în cruce, pepene şi usturoi.

Nu se foloseşte mătura, ca să nu fie tulburată liniştea morţilor.

În această zi, marcată în aclendarul ortodox cu cruce roșie, nu se spală, nu se face curat, nu se coase și nu se fac alte treburi prin gospodărie. Această zi este dedicată rugăciunii și odihnei.

 

Obiceiuri în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Casa se stropește cu Agheasmă

Trebuie să domine veselia

“Udatul ionilor”-se udă un brad frumos împodobit, iar cei cu numele Ion sunt udați pentru a fi puruficați

„Masa moaşei”- pe 7 ianuarie i se organizează o masă moașei satului, iar femeile care au născut cu ajutorul ei sunt invitate.