Operatorul de salubritate din municipiul Arad, amendat de Poliţia Locală

Data publicare: Miercuri, 25 Decembrie, 2019 Total: 1787 accesari

Operatorul de salubritate din municipiul Arad, amendat de Poliţia Locală

În urma acțiunilor de patrulare întreprinse de polițiștii locali din cadrul Biroului Protecția Mediului, au fost identificate situații în care nu este menținută curățenia la platformele gospodărești sau în zonele de amplasare a containerelor pentru colectarea deșeurilor menajere, acestea fiind depozitate direct pe sol.

 

Cauzele sunt nerespectarea obligațiilor legale de către operatorul serviciului de salubrizare delegat pe raza municipiului sau opțiunea unora dintre cetățenii orașului de a nu depune deșeurile menajere în containere, cu toate că acestea au fost golite.


În cursul ultimei săptămâni, polițiștii locali au constatat în mai multe locuri (Cartierul Drăgășani, str.Grigore Alexandrescu, str.Cozia, Calea Aurel Vlaicu, str.Călărași) că respectivul operator nu a ridicat deșeurile menajere aflate in perimetrul platformei conform prevederilor HCLM nr.297/2015 - privind aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare în municipiul Arad. Drept urmare, firma a fost sancționată contravențional cu amendă in cuantum de 2500 lei.


Alte obligații ale contractorului în cauză ce vor fi vizate, de asemenea, de polițiștii locali, sunt respectarea orarelor, a itinerariilor si colectarea selectivă.


Primăria Municipiului Arad are în vedere îmbunătățirea prevederilor Regulamentului cadru al ADI Sistem Integrat de Gestionare a Deșeurilor în județul Arad, prin promovarea unor modificări care să permită o mai eficientă gestionare a deșeurilor ce generează cel mai des probleme pe domeniul public: voluminoase, vegetale și din construcții.


Modificările avute în vedere sunt următoarele:

1. Dreptul operatorului de monitorizare video a locațiilor de amplasare a platformelor gospodărești și a containerelor de colectare deșeuri menajere, precum și integrarea echipamentelor în sistemul de monitorizare gestionat de DGPLA (în vederea aplicării de sancțiuni);


2. Interdicția impusă utilizatorilor persoane juridice de a depozita deșeurile menajere în containerele/pubele care deservesc asociațiile de locatari/proprietari;


3. Încheierea de contracte de colectare deșeuri menajere pentru o cantitate minimă stabilită pentru utilizatorii persoane juridice care desfășoară activități de alimentație publică, în special restaurante de tip fast-food, conform clasificărilor CAEN, prin aplicarea în procesul negocierilor de contractare, a condițiilor stabilite de Standardul SR 13400/1996-privind Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare, care să permită stabilirea unei cantități minime de deșeuri generate în urma unor negocieri având ca punct de pornire recomandările cuprinse în actul menționat.