Lansare de carte la Consiliul Județean Arad. Andrei Ando : „1918: formarea și deformarea opiniei publice. Agenda unui an istoric”

Data publicare: Vineri, 20 Decembrie, 2019 Total: 1891 accesari

Lansare de carte la Consiliul Județean Arad. Andrei Ando : „1918: formarea și deformarea opiniei publice. Agenda unui an istoric”

„1918: formarea și deformarea opiniei publice. Agenda unui an istoric”, este cartea scrisă de colegul nostru, Andrei Ando, lansată astăzi, la Consiliul Județean Arad. O carte de excepție, o carte ce are ca temă rolul şi influența mass-media în societatea anului 1918, în Arad. Lucrarea reprezintă un demers unic în literatura actuală, un efort susținut de peste doi ani de zile, perioadă în care colegul nostru, Andrei Ando, a cercetat mii de pagini de ziare, a tradus din limba maghiară în limba română, articole document, informații inedite cuprinse în paginile a cinci publicații arădene.

Cartea prezintă atmosfera Aradului și evenimentele petrecute pe parcursul anului 1918, așa cum au fost reflectate de presa arădeană. Sunt considerate de referință și parcurse peste 200 de numere de ziare și sute de mii de articole aproape în totalitate dedicate evenimentelor petrecute în anul 1918, în Arad.  Accentul a fost pus pe aceste publicații locale, pentru că astfel se reconstituie elemente de culoare și se prezintă informațiile din societatea locală: personalități, partide politice, locuri relevante, strategii administrative, viața economică, religioasă și culturală, informații despre instituții, dar aspecte din viața oamenilor obișnuiți. S-a dorit crearea unui un tablou cât mai complex asupra gândirii, tendințelor și atitudinilor vremii, oferit cititorului pentru a-și forma propriile sale concluzii.





„Cunoaștem momentul istoric 1 decembrie 2018! Cunoaștem contextul istoric care a dus la Marea Unire. Această carte relevă însă și atmosfera locală, a Aradului, în zbuciumatul an 1918, viața socială a orașului nostru, așa cum este prezentată de presa vremii. Am încercat să redau cu exactitate realitatea acelor vremuri, ca un arc peste timp, o vie comparație cu viața noastră contemporană”, a declarat dr. Andrei Ando, autorul cărții.




Andrei Ando nu se află la primul demers de acest fel. În bibliografia sa se înscriu și alte lucrări de cercetare pe această temă, fiind un domeniu în care excelează din punct de vedere al informațiilor pe care le aduce la lumina tiparului.