VEȘTI mari pentru părinți ! Pot cere bani de la stat,află despre ce este vorba

Data publicare: Joi, 12 Decembrie, 2019 Total: 1243 accesari

VEȘTI mari pentru părinți ! Pot cere bani de la stat,află despre ce este vorba

Vești uriașe. Senatul a adoptat un proiect legislativ conform căruia părinții pot cere bani statului, dacă respectă anumite condiții.

Mai exact, în funcție de cât de mari sunt veniturile nete din familie, dar și de o serie de alte condiții, părinții vor putea cere bani de la stat pentru serviciile unei bone, care să stea cu copilul până la vârsta de trei ani.

Finanțări nerambursabile. Opt întrebări pe care ți le vei pune, cu siguranță, și răspunsurile lor

Un ghid util pentru oamenii care vor să facă o analiză a implementării proiectelor pe fonduri nerambursabile, înțelegând, chiar de la început, ce anume implică un astfel de proiect. În multe ghiduri dedicate fondurilor europene se vorbește doar despre partea anterioară obținerii fondurilor, precum și despre diverse situații întâlnite în timpul implementării proiectului. Acest ghid merge mai departe, vizând genul de întrebări pe care aplicanții la fonduri și le pun, aproape întotdeauna, dar găsesc foarte greu răspunsuri pentru ele.


Propunerea legislativă trebuia dezbătută și votată la Senat până miercuri, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Astfel, actul este considerat adoptat tacit și va fi trimis curând Camerei Deputaților, pentru votul decisiv.

Inițiatorii vor să vină în ajutorul celor care ar vrea să se întoarcă mai repede în câmpul muncii, dar nu au cu cine să lase copiii mici acasă. Prin urmare, aceștia au propus acordarea unor ajutoare bănești pentru „angajarea” unor bone.

În funcție de cât de mari sunt veniturile nete ale părintelui singur/părinților, cuantumul acestui ajutor va fi diferit. În orice caz, nu se vor acorda ajutoare pentru bone celor cu venituri nete per membru de familie ce depășesc 3.500 de lei (la stabilirea acestor venituri nete vor fi scoase din calcul ajutoarele sociale de orice fel sau alocațiile). Mai exact, ajutorul va fi între 250 și 710 lei, după cum urmează:

Ajutorul se va acorda lunar, până când copilul împlinește trei ani sau până când intră în sistemul de creșă. Obținerea banilor va presupune însă ca părinții să bifeze mult mai multe condiții decât cea a veniturilor nete, scrie bugetul.ro.

De pildă, ei vor trebui să facă dovada că sunt angajați cu normă întreagă (mai puțin cei încadrați cu handicap grav/accentuat), că desfășoară activități independente (PFA, întreprindere individuală), că sunt funcționari sau exercită o funcție de demnitate publică (vor fi acceptați însă și șomerii înregistrați la autorități care nu au refuzat locuri de muncă de la agenții). O altă condiție importantă va fi aceea ca cei mici să nu fie înscriși la creșă, să nu fi fost refuzați la creșă sau retrași.


Acordarea ajutorului se va face în baza unei lungi liste de documente, depuse la direcțiile teritoriale de asistență socială.

Atenție! Propunerea legislativă privind ajutorul pentru bone NU se aplică momentan. Ea trebuie adoptată de Camera Deputaților, promulgată de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

sursa: bugetul.ro