Pe principiul mafiot al taxei de protecție, controlorilor de trafic de la DRDP Timișoara, li se pretindea o taxă lunară de 700 de euro!

Data publicare: Miercuri, 11 Decembrie, 2019 Total: 3447 accesari

Pe principiul mafiot al taxei de protecție, controlorilor de trafic de la DRDP Timișoara, li se pretindea o taxă lunară de 700 de euro!

Investigațiile procurorilor DNA în cazul șpăgilor de la DRDP Timișoara au pornit de la denunțul unor angajați sătui de „mulsul de bani” șefilor PSD Arad care-i au în prin plan pe Cristian Ispravnic(consilier județean PSD Arad), Dorel Căprar(președinte PSD Arad) și Horgea Cristian(vicepreședinte PSD Arad și soțul fostului prefect Florentina Horgea).


Sumele de bani nefiind de neglijat, filialele hrăpărețe ale PSD din vestul țării se luptau la propriu pentru posturile de controlor de trafic de la DRDP Timișoara care deveneau o sursă importantă de bani atât pentru capii politici din zonă cât și pentru partid.

 

Martorul denunțător, care a primit și un nume de cod, Maria Stamate, este controlor trafic în cadrul Agenţiei de Control şi încasare Nădlac II, aflată în subordinea DRDP Timişoara din cadrul CNAIR.

 

Aceasta a declarat procurorilor DNA, că atât ea, cât şi majoritatea colegilor săi, sunt nevoiţi să îi plătească lui Cristian Horgea, şeful Agenţiei de Control şi încasare Nădlac II, câte 100 de euro lunar, lui Bogdan Munteanu, şeful Departamentului Venituri din cadrul DRDP Timişoara, 100 de euro lunar, precum și colegei sale, Elisabeta Miuţescu, căruia îi remite 500 de euro lunar, încă de la angajare.


Fiind vorba de o sumă lunară de 700 de euro pe care o împărțea ca pe o taxă de protecție văzută în filmele cu mafioți, martora declară că acestă sumă acoperă veniturile salariale ale unui controlor trafic, astfel încât persoanele care pretind aceste sume de bani sunt conştiente că, pentru a avea posibilitatea să efectueze acele plăţi, este necesar ca subalternii să procure acele sume din mita luată de la transportatorii care tranzitează frontiera, încurajând această practică pentru a asigura o colectare mai eficientă.

Martora a mai arătat că persoanele cărora le remitea respectivele sume de bani, pretind că acestea fac parte dintr-un sistem mai amplu de colectare, ei având obligaţia de a remite respectivele sume mai departe, la Organizaţia Judeţeană Arad a Partidului Social Democrat, pentru a fi numiţi şi menţinuţi în funcţiile pe care le deţin. „Aspectele reclamate iniţial de avertizorul de integritate Stamate Maria au fost investigate de organele de anchetă, reieşind că Horgea Cristian, Munteanu Bogdan şi Miuţescu Elisabeta, pentru a asigura protecţia martorei la locul de muncă, pretind şi primesc în mod constant sume de bani, (26 de acte materiale distincte)”, se arată în dosarul instrumentat de procurorii DNA.

 

Dorel Gheorghe Căprar, preşedintele organizaţiei PSD Arad nu era străin deloc de aceste practici

 

Munteanu Bogdan, la vremea respectivă şef al Departamentului Venituri din cadrul DRDP Timişoara, a ,ărturisit anchetatorilor că pentru a fi numit şi mentinut în această funcţia de conducere.era necesar să colecteze sume de bani de la subalterni sau din alte activităţi licite, pentru a fi predate la Organizaţia Judeţeană a PSD Arad sau lui Dorel Gheorghe Căprar, preşedintele organizaţiei, care, la rândul său, pretindea că le depune la partid sau le remite direct preşedintelui PSD la nivel naţional de la vremea respectivă.



Practic, cele cinci posturi de controlor trafic care erau vacante în acel moment în cadrul DRDP Timişoara, urmau a fi ocupate numai după ce se analizau la nivel de conducere a partidului ofertele candidaţilor, urmând ca decizia finală să îi aparţină lui Dorel Gheorghe Căprar, aceste posturi odată ocupate de “cine trebuie”, deveneau o sursă constantă și substanțială de bani pentru ....... partid, șefii de partid, sau ambele, asta rămâne să stabilească anchetatorii.